bancnote rupte

Surpriza restului…bancnote rupte

Cat de neplacut este atunci cand te duci si tu pana-n colt sa-ti iei un suc si primesti, ascunsa printre cele cateva bancnote rest, una rupta si lipita “discret” cu scotch? Mai rau este ca nici macar nu-ti dai seama pe moment si abia peste ore sau a doua zi cand esti refuzat, de cele mai multe ori, la acelasi magazin. De, ironia sortii.

Totusi, fie ca primesti bancnote rupte sau…le rupi tu, din greseala, nu inseamna neaparat ca ai pierdut banii respectivi. Ei pot fi recuperati schimband acele bancnote rupte, decolorate sau foarte sifonate la Banca Nationala a Romaniei, iar tranzactia este gratuita.

Bancnote rupte – merita schimbate?

Depinde. Avand in vedere ca singurele locuri unde se pot schimba aceste bancnote rupte sau deteriorate sunt ghiseele BNR ale celor 4 sucursale regionale, adica Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, drumul pana acolo si timpul pierdut s-ar putea sa te coste mai mult decat valoarea bancnotei pe care doresti sa o schimbi. Daca esti norocos si locuiesti intr-unul dintre aceste orase, nu vei iesi in paguba.

De asemenea, trebuie sa stii ca poti schimba doar acele bancnote care au fost rupte dar lipite sau carora le lipseste maxim 40% din suprafata, avand totusi totalitatea elementelor de identificare. O bancnota se poate schimba si daca este stearsa in anumite locuri, cu conditia sa fie intreaga.

Trebuie sa mai ai in vedere faptul ca locurile indicate mai sus sunt singurele unde poti schimba bancnotele romanesti, daca esti mai norocos (sau mai ghinionist?) si ai o bancnota in valuta rupta, destinatia se schimba…

Bancnote rupte – valuta recuperata

Daca ai valuta in bancnote rupte sau deteriorate, trebuie sa stii ca Banca Comerciala Romana este, se pare, singura care a primit aprobare pentru acest tip de tranzactie, din partea BNR. Desigur, in acest caz situatia este mai complicata…si mai costisitoare.bancnote rupte

De ce? Pentru ca lucrurile nu se rezolva ca prin magie, ci se percepe un comision cuprins intre 8% si 10%, in functie de gradul de deteriorare a bancnotei. Iata, asadar, ca exista si situatia in care ne platim banii…cu bani. Totusi, merita sa faci acest mic efort pentru ca oricum este mai avantajos sa dai 10% decat sa pierzi intreaga valoare a bancnotei, nu-i asa?

Problema recuperarii de bancnote rupte…in curand o amintire?

Totusi, aceasta grija va fi din ce in ce mai mica, pe masura ce din ce in ce mai multi oameni vor folosi, in principal, cardurile. Daca vor disparea sau nu banii in forma lor fizica, ramane de vazut, insa deocamdata trebuie sa avem grija, la propriu si la figurat, de fiecare banut, pentru ca s-ar putea sa-l pierdem chiar si fara a avea un comportament iresponsabil…