Fii realist cu veniturile si cheltuielile tale si realizeaza bugetul familiei

Cu totii ne dorim concedii in strainatate, vreo doua masini la scara si copii (daca ii avem) la cele mai bune scoli. Ai spune ca toate acestea sunt conditionate de un salariu generos. Eu te voi contrazice. Se poate intampla ca un salariu bunicel sa nu acopere toate lucrurile de mai sus, in schimb un salariu relativ modest sa fie in stare sa „plateasca” pentru confortul enumerat. Cum asa? Felul in care iti distribui finantele este mult mai important decat suma propriu-zisa.

Daca ti-ai descoperit „viciul” de cheltuitor necontrolat si ai impresia ca banii, oricat de multi ar fi la salariu, parca isi iau zborul in cateva zile, ar fi timpul sa te opresti si sa schitezi bugetul familiei.

Exista 3 pasi strategici pe care ar fi bine sa ii ai fixati pentru a avea siguranta zilei de maine:

1. Stabileste-ti bine obiectivele!

2. Lucreaza la bugetul familiei!

3. Gandeste-te la viitor si incepe sa economisesti!

Cateva greseli facute in bugetul familiei de tineri

Majoritatea tinerilor care isi intemeiaza o familie, fac o serie de greseli – sa le numim greseli de inceput de drum – care le ameninta serios bugetul familiei. Orice inceput de drum este dificil si din acest motiv este important macar sa te feresti de acele greseli „clasice” pentru a evita crizele financiare.

Iata care sunt greselile de care iti vorbeam:

1. Acumularea de mici datorii

Una dintre cele mai intalnite erori pe care le poate face o tanara familie este aceea de a se imprumuta devreme, fara a avea mare nevoie ci doar pentru a-si satisface mici capricii. Toate aceste mici datorii cumulate pot dezechilibra serios bugetul familiei.

2. Estimari gresite ale cheltuielilor

Multe cupluri tinere au nevoie de ceva timp pana a ajunge sa isi estimeze corect cheltuielile aferente unui trai decent. Ei ajung sa isi subestimeze cheltuielile chiar cu 20%.

3. Asigurarile nu sunt o prioritate

Asigurarile de viata si de sanatate par sa nu fie printre preocuparile proaspetilor insuratei care se considera probabil prea tineri pentru a investi banii in ele.

4. Gandurile de pensionare sunt inexistente

Pentru o batranete linistita, o persoana de 20 de ani ar trebui sa economiseasca 10% din veniturile sale, iar o persoana de 30 de ani 12-15%. Din pacate, procentul celor care se gandesc la perioada atat de indepartata de pensionare este foarte mic.

5. Taxele de studiu ale copiilor puse in asteptare

Parintii care vor ca odraslele lor sa urmeze scoli si universitati de renume trebuie sa inceapa sa economiseasca bani in acest sens de foarte devreme. In prezent, chiar si gradinitele (cele particulare) au tarife extrem de piperate, care lasa o gaura destul de mare in bugetul familiei.

Bugetul familiei, in formula ideala, ar trebui sa te ajute sa detii controlul asupra finantelor personale…

…astfel incat sa fii capabil sa iti achiti facturile, sa economisesti pentru educatia copiilor si sa mai pui ceva deoparte si pentru vacantele in familie. Lucrurile par usoare in teorie, te gandesti ca un pix si o hartie ar trebui sa te ajute sa iti planifici corect finantele, dar toata procedura (usor rudimentara) o sa-ti manance ceva timp. Iti pot spune din proprie experienta ca bugetul familiei pe hartie nu este o metoda pe care o poti adopta pe termen lung pentru ca la un moment dat sigur te vei plictisi, te vei enerva sau pur si simplu nu vei mai gasi timpul necesar sa te ocupi de asta.

Alternativa la pix si hartie este aplicatia de buget personal, un software dedicat administrarii corecte a finantelor tale care te va ajuta sa iti achiti toate datoriile si sa economisesti. Eu folosesc un astfel de software si marturisesc ca mi-a usurat mult existenta, iar in acest moment nu as mai putea renunta la el.