Cersetori romani de succes – dincolo de mana intinsa

In vremuri dificile din punct de vedere economic, multi dintre noi au acceptat joburi pentru care sunt supracalificati, altii si-au mai luat jumatate de norma, altii s-au reprofilat si altii… s-au imbogatit din cersetorie. Da, in spatele mainii intinse a celor peste 20.000 de cersetori romani profesionisti din Bucuresti se afla cateodata conturi in banci, palate si masini luxoase. Toate obtinute din “truda” de a stange leu cu leu averi imense, exploatand  mila si naivitatea trecatorilor… mai saraci decat ei.

Pe langa cei 20.000 de cersetori romani profesionisti, mai exista circa 12.000 de astfel de “lucratori” ocazionali, in regim part-time in Romania, oameni care castiga intr-o saptamana chiar mai mult decat venitul mediu pe luna al unui bugetar. Secretul? Talentul de orator.

Cersetori romani – “Mi-e foame”, varianta autohtona a “Will work for food”

Cu drept exclusiv pe anumite zone ale oraselor, astfel de cersetori romani apeleaza la diverse strategii pentru a-i face pe oamenii de rand sa bage mana in buzunar, de la a implora pana la… a blestema. Mai nou, am observat ca noua “strategie” nu mai este de a ruga, ci de a scrie pe placuta, scurt si la obiect “Mi-e foame.”. Si functioneaza.

Acesta abordare adoptata de numerosii cersetori romani imi aminteste de celebra analogie a advertisingului cu cersetoria – Will work for food; de ce foarte multi cersetori alegeau acest text in strainatate? Pentru ca, prin doar 4 cuvinte, se inlatura cele mai importante suspiciuni ale noastre, adica aceea ca respectivul nu vrea sa munceasca (el isi doreste, dar nu are unde) si acela ca isi va cumpara bautura sau tigari din banii oferiti, nu mancare =>el este doar un om flamand, dornic de a-si depaseasca actuala conditie in mod cinstit.

O lectie de comunicare eficienta pe principiul Less is more.

„It is a beggar’s pride that he is not a thief.”

Cersetori romani – milionari in haine jerpelite

Cersetori rom(an)i sunt in lumea intreaga… unii ii trimit inapoi acasa, altii fac documentare despre castigurile lor fabuloase (vezi recentul documentar BBC in care se relateaza faptul ca un copil roman cersetor castiga in jur de 10.000 de lire sterline/ luna), altii studiaza familiile mafiote, clanurile aflate in spatele acestei afaceri profitabile iar noi… ne formam zi de zi un renume din ce in ce mai puternic in lumea intreaga si incurajam fenomenul.

Nu demult circula pe internet un Top 5 al acestor cersetori romani, oameni muritori de foame cu palate si case de vacanta, dar si hobby-uri… costisitoare.

Dintre cei 5 cersetori romani de top, remarcabila este… Harieta, o tanara de 23 de ani (careia trecatorii ii dau cel putin 65 de ani) care se mandreste cu un castig de 23.000 euro lunar si conturi in banci si careia ii place sa mearga la mall, dar si la fitness si tae-bo pentru a-si pastra conditia fizica, una greu incercata prin pozitia cocarjata adoptata zilnic pentru a impresiona.

Nu zic, sunt si oameni amarati, dar cei mai multi dintre acesti cersetori romani sunt piese ale unei retele mafiote care prospera chiar si in vremuri de criza.