lucruri pe care trebuie sa le stii despre cardul de credit„Cum platit, cash sau card?” Iata o intrebare pe care o auzim din ce in ce mai des. In ultimii ani, plata electronica a devenit o realitate obisnuita, iar cardurile o necesitate. Ele sunt utilizate, in fiecare zi, de milioane de oameni din intreaga lume. Fiecare dintre noi detine, cel putin, un card de credit pe care il folosim atunci cand facem cumparaturi sau pentru plata facturilor. Cati dintre voi stiu, insa, cum functioneaza cardul de credit si cum se face ca putem cheltui bani pe care… nu-i avem?

Cum functioneaza cardul de credit?

Cardul de credit este, de fapt, o bucata dreptunghiulara de plastic sau metal care corespunde unui unui cont bancar. Pe spatele acestuia se afla o banda magnetica ce permite posesorului sa efectueze plati. Dincolo de aparente, cardul de credit nu este altceva decat o unealta financiara. Practic, atunci cand achiti bunuri sau servicii cu cardul de credit, in loc sa folosesti banii care sunt in posesia ta fizica, folosesti banii pusi la dispozitie de diferite banci.

Atunci cand vrei sa achiti cumparaturile cu un card de credit (comerciantul trebuie sa dispuna de E-POS: Electronic Point of Sale) trebuie sa-l inmanezi casierului, dupa care vei introduce codul se securitate, iar banca aproba transferul pentru ca tu sa poti intra in posesia bunul dorit. In acest proces, aparent scurt si usor de inteles, sunt implicate foarte multe companii. Comerciantii platesc taxe pentru a putea accepta plata prin intermediul cardurilor de credit, iar banca aferenta sustrage o parte dintre aceste taxe.

cum functioneaza cardul de credit

Exista 2 tipuri de carduri: card de debit si card de credit.

1. Cum functioneaza cardul de debit?

Prin intermediul acestui card poti retrage sume de bani sau achita bunuri si servicii in limita fondurile de care dispui, care pot fi accesate direct din contul tau.

2. Cum functioneaza cardul de credit?

Cardul de credit iti permite sa accesezi o suma de bani pusa la dispozitie de catre banca. In acest caz, exista o perioada de gratie in care nu sunt percepute dobanzi pentru tranzactiile efectuate cu acesta. Dobanda se plateste in cazul tranzactiilor care au avut loc in afara perioadei de gratie.

Avantajele cardurilor de credit?

cum functioneaza cardul avantajele cardurilor de credit

 

Unul dintre avantajele majore pe care ti le ofera cardul de credit este siguranta banilor tai. De asemenea, atunci cand achiti un serviciu sau un bun cu bani virtuali, ai mai mult control asupra tranzactiilor efectuate. In cazul in care iti doresti sa returnezi produsul, de exemplu, iar comerciantul nu este de acord, poti retrage suma de bani achitata apeland la institutia financiara care mediaza tranzactia. Asadar, cardul de credit este o bariera care te va proteja de comerciantii abuzivi.

Dezavantajul cardurilor de credit?

cum functioneaza cardul dezavantajele cardului de credit

Dupa ce au descoperit cum functioneaza cardul de credit, unii oameni au evitat sa il foloseasca frecvent. De ce? Atunci cand folosesti carduri de credit, cheltui mai usor. Multe studii au demonstrat ca oamenii sunt mai predispusi sa duca o tranzactie la bun sfarsit cu un card de credit, decat cu bani cash. Explicatia: multi dintre noi au tendinta sa economiseasca atunci cand vine vorba despre bani cash, deoarece sunt o resursa financiara limitata. Banii virtuali, pe de alta parte, nu produc aceeasi bariera psihologica.

Sa fie oare cardurile de credit o strategie a bancilor pentru a ne face sa cheltuim mai mult?