Cum sa economisesti bani…pentru zile negre

Exista momente si situatii in existenta fiecaruia dintre noi cand avem nevoie urgenta de o suma de bani, care de cele mai multe ori depaseste disponibililul din momentul respectiv. O problema de sanatate, pierderea locului de munca, repararea masinii sunt doar cateva exemple de situatii in care e necesar sa scoti o suma frumusica de bani din buzunar. Intr-o astfel de situatie, exista doua variante pentru care poti opta: te imprumuti sau apelezi la economiile proprii. Cum imprumutul nu reprezinta cea mai fericita solutie, cel mai indicat ar fi sa poti apela la banii stransi pana in momentul respectiv.

Nu ai strans nici un leu pana acum? Nu-i nimic, timpul nu e pierdut dar trebuie sa inveti cat mai repede cum sa economisesti bani pentru situatiile neprevazute a caror rezolvare necesita bani.

Economiile nu se realizeaza peste noapte si economisirea poate fi un proces extrem de greoi pentru unii, mai ales pentru marii cheltuitori. In societatea actuala, in care tentatiile sunt la tot pasul, poate fi o adevarat provocare sa inveti cum sa economisesti bani.

Cum sa economisesti bani in 5 pasi

  1. Taie din cheltuielile marunte pe care le poti reduce sau chiar evita.

Exista o serie de cheltuieli fara de care poti supravietui, unele dintre ele putand intra usor la categoria mofturi:

Calatoria cu taxiul si chiar utilizarea masinii personale (in anumite situatii) pot costa foarte mult. Pentru a evita aceste cheltuieli poti sa optezi pentru transportul public, bicicleta sau, de ce nu, pentru mersul pe jos.

Nu achizitiona un lucru doar pentru ca este “de firma”, cand stii foarte bine ca acelasi produs l-ai putea gasi la pret mult mai bun si chiar la o calitate superioara fata de costisitorul brand.

Incearca sa reduci din costurile de intretinere, cum ar fi costul pentru energia electrica. Poti sa utilizezi produse de iluminat eficiente sau pur si simplu sa nu adormi cu TV-ul peste noapte. 😉

Incearca sa nu mai comanzi mancare in pauza de masa. Cel mai indicat ar fi sa iti pregatesi un pachetel de acasa, macar de 2-3 ori pe saptamana. Vei fi cu siguranta surprins de sumele economisite in acest mod.

2. Lista de cumparaturi

Atunci cand pleci la cumparaturi cel mai bine este sa te “inarmezi” cu o lista de cumparaturi de la care sa nu te abati pe cat posibil. De asemenea, daca te stii a fi un mare cheltuitor cel mai bine este sa pleci la shopping cu o suma cash fixa, iar cardul sa il lasi acasa- el ti-ar da mult prea multa libertate de cheltuiala.

3. Evita sa te imprumuti! Este aproape imposibil sa nu imprumuti din cand in cand mici sume de bani de la prieteni, insa ideal ar fi sa le achizi in cel mai scurt timp posibil astfel incat sa nu se acumuleze sume mari.

Pe langa micile datorii, probabil mai trebuie sa achiti si o rata bancara, pe care e indicat sa o platesti la timp pentru nu a achita si penalizari.

4. Stabileste-ti bugetul personal!

Inainte sa incepi sa economisesti, trebuie sa stabilesti un buget de cheltuieli, care iti va indica cel mai corect cheltuielile inutile pe care le poti evita. Bugetul il poti calcula in mod rudimentar, pe hartie si eventual cu un calculator la indemana, sau poti opta pentru o aplicatie de buget personal.

5. Fa-ti un cont de economii!

In acest cont de economii poti sa depui periodic bani, care iti vor fi de real ajutor in situatiile neprevazute pe care ti le pregateste viata.

Cum sa economisesti bani pentru viitor

Este foarte important sa realizezi cat de incerta este ziua de maine si cat de usor poti fi prins nepregatit din punct de vedere financiar daca nu inveti cum sa economisesti bani din timp. Cu cat incepi mai repede cu atat mai bine!