Ai mers la toate petrecerile la care ai fost invitat in ultima vreme. Si trebuie sa recunosti ca majoritatea au fost grozave. Dar si distractia are „responsabilitatile” ei. Nu poti sa mergi tot impul la petrecerile altora fara sa te gandesti ca ar trebui sa organizezi si tu una si, in plus, deja au inceput sa apara bataile pe umar si cometariile: „Deci, la tine cand venim?”. Te asezi cuminte in fotoliu, cauti idei de petrecere pe Pinterest si incepi sa fac un calcul superficial. Nu, n-ai suficienti bani pentru petrecerea pe care ti-o doresti…

Inainte sa te iei in considerare monstruoasa optiune de a renunta la viata sociala de vineri seara, mai bine regandesti intreaga situatie, luand in calcul si problema financiara. Iata cum ar trebui sa analizezi situatia fara sa te stresezi in privinta banilor:

tema_party1. Alege o tema

Stii petrecerile acelea care par mai degraba evenimente de lansare de jocuri? Unii chiar se joaca, altii mananca, altii incearca o socializare umila pe canapea, iar atmosfera e in general… plictisitoare. O petrecere cu tematica va fi liantul intre activitati si intre oameni. Inainte sa cheltuiesti o avere pe elemente de decor, arunca un ochi pe site-urile DYI, unde poti gasi o gramada de sfaturi despre cum sa-ti faci propriile decoratiuni. Iar majoritatea sunt foarte simple.

­

flori2. Cumpara flori ieftine si aranjeaza-le frumos

Florile sunt cele mai ietine elemente de decor, indiferent de sezon. Dupa ce ai ales tema, iti va fi mult mai usor sa le aranjezi, iar internetul este o sursa inepuizabila de idei.

3. Da petrecerea acasa

Poate ca ti-a placut mult petrecerea de pe acoperis la care ai fost acum cateva saptamani, dar ne e cazul sa faci exces de zel tocmai acum. In plus, petrecerile acasa sunt de multe ori cele mai reusite, pentru ca ofera acea intimitate care nu numai ca-i face pe invitati sa interactioneze mai usor, dar se si simt mai liberi, din toate punctele de vedere.

Daca nu ai o casa indeajuns de spatioasa, sigur poti sa dai o petrecere la cineva cunoscut. Poti lua in considerare si varianta inchierii unui spatiu ieftin, cum ar fi o cabana, o terasa, o mansarda etc.

petrecere_acasa

2_sarbatorite

4. Organizeaza petrecerea in colaborare cu cineva

Te-ai nascut in aceeasi luna cu un alt prieten? Sarbatoresti intrarea la facultate, absolvirea, petrecerea de promovare? Daca ai prieteni, rude sau alte cunostinte care vor sa tina o petrecere asemanatoare, propune-le sa o organizati impreuna. Cheltuielile se vor injumatati, iar cei invitati vor avea ocazia sa-si largeasca cercul de cunostinte.

5. Trimite invitatiile pe e-mail

O invitatie creativa, fie ca vorbim despre design sau cuvintele alese, sigur va ridica sprancene de admiratie. N-ai nevoie de talente artistice, exista nenumarate platforme online unde poti gasi template-uri, de exemplu, Canva sau PicMonkey.

invitatie

6. Nu te intinde…

Cea mai dificila dezicie este alegerea invitatilor. Bineinteles ca vei dori sa-ti inviti toti prietenii, dar nu lasa ca lucrurile sa scape de sub control. Invitatia la o petrecere nu este precum invitatia la nunta, asa ca e posibil sa apara si cativa musafiri nepoftiti. Anunta dinainte ca este vorba despre o petrecere mica, intima, astfel incat sa nu te trezesti cu o cohorta de petrecareti care vor goli mesele din prima jumatate de ora.

 Small party

7. Catering la buget redus

Angajarea unei firme de catering este costisitoare, dar parca nu se cade sa dai o petrecere cu cartofi prajiti si hamburgeri. Pentru achizitionarea unei cantitati mai mari de mancare, vei primi cu siguranta o reducere din partea unor restaurante. Bineinteles, poti sa prepari chiar tu cateva retete simple, dar asigura-te ca-ti gestionezi bine timpul, astfel incat sa nu se raceasca pana sosesc invitatii. Desi o noua reteta poate fi tentanta, este bine sa ramai la retetele cunoscute sau sa alegi ceva usor de preparat. In caz contrar, s-ar putea ca la ora la care planuiai sa incepi petrecerea, inca sa faci slalomuri printre tigai, iar invitatii sa fie nevoiti sa astepte mancarea. Si cei mai multi vor fi flamazi.

Ofera-le invitatilor posibilitatea de alege dintre mai multe feluri de mancare si nu uita sa iei in considerare faptul ca unii pot fi vegetarieni, de exemplu. Nu alege retete cu caviar si creveti, ramai la aperitivele simple, dar cu produse de calitate. Fa o lista cu toate alimentele de care ai nevoie si alege piata in detrimentul supermarketului, aici vei gasi produse mult mai ieftine si mai rezistente in timp.

catering

8. Fa cocktailuri si alte „delicii”

Berea poate fi ieftina, dar nu e tocmai elegant sa-ti intampini musafirii cu un pet si cateva pahare. Amenajeaza un „fake bar” unde sa asezi toate bauturile, invitatii avand ocazia sa faca mixurile preferate. Daca vrei ca petrecerea sa fie inca de la inceput un succes, intampina-ti invitatii cu un cockatil preprat de tine, tinand cont de preferintele tuturor.

cocktails

9. Suprizele care pipereaza atmosfera

Petrecerile cu suprize raman intotdeuna in istoria grupului. Sigur ti s-a intamplat si tie sa mergi la o petrecere la care se discuta despre… o alta petrecere. Presupun ca nu iti doresti asa, asa ca n-ar strica sa faci ceva iesit din comun, in cazul in care, dupa toate calculele, ai ramas cu ceva banuti in plus. Angajeaza un dansator, cumpara un joc nou, organizeaza o tombola sau orice altceva iti trece prin minte.

dog-dancer1

10. Fii o gazda buna!

Poti sa urmezi toti pasii de mai sus, daca nu esti o gazda buna, nimic n-o sa mearga cum trebuie. Pana la urma, ei vin la petrecere pentru tine. Daca esti prea ocupat stresandu-te cu privire la mancare, muzica sau oameni, la obiectele de valoare care se pot sparge, la covoarele care se pot pata, acest lucru se va observa. Invitatii se vor simti stingheriti, atmosfera va fi neprimitoare, iar pana va bate gongul de la ora 12, vei avea casa goala si mancarea neatinsa. Fii relaxat, concentreaza-te pe invitati, dar simte-te bine, doar esti acasa la tine, la petrecerea ta, nu?

gazda_buna