finantare nerambursabila

Tanar intreprinzator, caut finantare nerambursabila

Exista multi tineri in tara noastra posesori de minte creativa si de spirit antreprenorial, pe care ar putea sa se bazeze viitorul economic al tarii. Dar, din pacate, banii nu trag intotdeauna la cei cu idei bune si de viitor.

Intr-o astfel de situatie, pentru supravietuirea si concretizarea ideii, tinerii sunt nevoiti sa apeleze la un plan de finantare. Birocratia plus clauzele incalcite ale contractului de finantare au „darul” de a taia din elanul tinerilor cu potential intreprinzator.

Totusi, pe la inceputul anului in curs, am zarit o mica raza de speranta sub forma unui program de sprijinire a tinerilor de catre Guvern, care spune ca tinerii pana in 35 de ani pot primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro, care sa le sustina planul de afaceri. Bugetul disponibil? 10 milioane de euro, asta inseamnand cel putin 1.000 de firme noi care pot fi deschise de tinerele sperante…

Finantare nerambursabila: conditii

Totul suna minunat pana acum… Insa „donatia” facuta de stat tinerilor intraprinzatori vine cu o nota de subsol deloc de neglijat. In primul rand, ca sa poti primi aceasta finantare nerambursabila de la stat, trebuie sa vii cu minimum jumatate din suma necesara demararii proiectul.

Statul iti da jumatate din cat ai nevoie, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Deci, daca vrei sa investesti 18.000 de euro, tu vii cu 9.000 de euro, statul cu 9.000. Dar daca investitia ta se ridica la 50.000 de mii, statul iti va oferi 10.000 de euro, iar cu restul trebuie sa vii tu. Deci, trebuie sa ai in buzunar minimum suma pe care ti-o poate oferi statul, altfel trebuie sa iei drumul bancii inainte sa speri ca vei primi suma promisa prin programul de finantare nerambursabila

Pe langa banii pe care ii ai in buzunar, conteaza extrem de mult ideea de afacere pe care o ai.  Aceasta nu trebuie sa presupuna tranzactii imobiliare, munitie si armament, droguri, alcool, activitati de jocuri de noroc/pariuri, asigurari si intermedieri financiare. Alte conditii ar mai fi ca intreprinzatorul sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

…si beneficii promise de proiectul de finantare nerambursabila

finantare nerambursabila
Daca am reusit sa descurajez pe cineva imi pare rau si ca sa suflu putin in panzele aspiratiilor antreprenoriale, o sa-ti zic ca statul promite totusi si beneficii (pe langa suma oferita): scutirea platii taxelor la Registrul Comertului, consiliere si sprijin la oficiile A.I.P.P.I.M.M. (Agentia pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri) din tara, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.

Daca nu te-au descurajat conditiile impuse de stat pentru acordarea sprijinului financiar, iar beneficiile ti-au facut cu ochiul, te poti arunca in cursa pentru titlurile de „S.R.L.-D.” (societate cu raspundere limitata infiintata in cadrul acestui program de finantare nerambursabila)

Finantare nerambursabila. Pe locuri…fiti gata…START!

Desi startul s-a dat de cateva luni bune, iar propunerile tinerilor care se viseaza afaceristi nu au intarziat sa apara si sa se inmulteasca rapid, sansele sunt mari in cazul in care ai un plan bine conturat.

Sa speram ca povestile de succes nu vor intarzia sa apara si ca vor da un suflu nou mediului de afaceri autohton.