Indemnizatia pentru mame

Sa fii parinte e-un lucru serios. Si indemnizatia pentru mame este…

Una din cele mai grele meserii este aceea de a fi parinte. Nu cred ca exista lucruri mai pretioase in aceasta lume decat zambetul unui copil. Evident, cresterea unui copil cere sacrificii.

Cum faci fata sacrificiilor financiare impuse de cresterea unui copil? Cat de mult sau cat de putin te poate ajuta indemnizatia pentru mame oferita de statul roman?

Indemnizatia pentru mame si guvernul Boc

Daca pana in 2011, indemnizatia pentru mame era acordata pe o perioada de 2 ani de zile dupa nastere, in 2011 guvernul Boc schimba schimbarea. 😉 Ajutorul pentru cresterea copilului se acorda, incepand cu acest an, doar pe o perioada de un an de zile.

Desigur, mamicile vor putea ramane in concediu si in cel de-al doilea an, dar in concediu fara plata, fara a mai primi indemnizatia pentru mame. Incurajand spiritul muncitoresc, statul ofera o prima lunara de 500 lei mamelor ce decid sa se reintoarca la locul de munca pe parcursul celui de-al doilea an. Valoarea indemnizatiei a ramas aceeasi: intre 600 si 3400 lei. Si daca salariul tau nu este intr-atat de mare incat cei 85% din salariu sa te aduca la 3400lei, atunci: Houston, we have a problem!

Cat de mult te ajuta indemnizatia pentru mame?

Si aceasta fiind situatia, atunci cat de mult te poate ajuta indemnizatia pentru mame? Ce solutie ar fi potrivita astfel incat bebele sa fie in siguranta si tu sa ai sufletul impacat? Sa presupunem, ca decizi sa ramai si al doilea an in concediu. Fara indemnizatia pentru mame, tot greul o sa cada pe umerii sotului. Poate un singur venit sa intretina o familie intreaga?

Acum sa presupunem ca te-ai decis sa te intorci la munca in cel de-al doilea an. Acum ori ai noroc si parintii aproape si dispusi sa aiba grija de bebe. Ori angajezi o bona. Dar chiar si cu prima lunara de reintoarcere de 500 de lei iti permiti o bona? Si uite asa, noile modificari privind indemnizatia pentru mame iti cam taie pofta de aventura familista.

Alta tara europeana, indemnizatia pentru mame diferita. Mai bune? Mai rele?

Indemnizatia pentru mame urmeaza reguli diferite in tarile europene. In Austria, de exemplu, primele 16 saptamani sunt remunerate cu 100% din salariu, iar perioada maxima de concediu este de 3 ani. Indemnizatia scade o data cu cresterea duratei de concediu. In Italia, indemnizatia pentru mame are o valoare de 80% din salariu in primele 22 de saptamani, urmate de un total de maxim 44 de saptamani de concediu fara plata.

Marea Britanie are reguli fixe: concediul de 52 de saptamani, din care primele 6 platite cu 90% din salariu, iar urmatoarele cu o indemnizatie fixa de 123 lire pe saptamana. Care va sa zica, cat primeste o mamica nenorocoasa in Romania pe luna, atat primeste o mamica englezoaica pe saptamana.

Olanda nu este nici ea darnica. Indemnizatia pentru mame se acorda 100% in primele 16 saptamani, iar urmatoarele 26 de saptamani sunt fara plata. O fi mai bine in alte tari? Mai rau?

Indemnizatia pentru mame nu se acorda tatilor 😉

Indemnizatia pentru mameSi de putin timp incoace a aparut in Romania si ideea nastrusnica de concediu de paternitate. Spre deosebire  de indemnizatia pentru mame, indemnizatie platita din bugetul asigurarilor sociale, „remuneratia” pentru concediul de paternitate este suportata in intregime de catre angajator. Asadar, venitul primit in cazul unui concediu de paternitate depinde in totalitate de angajator si regulile impuse de acesta in acest aspect.

Norocul de a deveni mama trebuie sa fie incununat cu succes de alte norocuri: bunici atasati, salarii mari, soacre bine-voitoare, nasi darnici, tati intelegatori si muncitori, rude in strainatate la fel de darnice ca si nasii. 😉 Si totusi, indemnizatia pentru mame nu o sa mai fie o problema la fel de mare, atunci cand: „Plange copillluuuuu’!”.