Te tenteaza sa participi la licitatii bunuri in executare?

Chiar daca risti sa fii acuzat de cruzime, pe principiul: „Cum sa il arunci pe om in strada?”, adevarul este ca nivelul preturilor la case in Romania ne face sa cam uitam de marinimie. Tentatia devine cu atat mai mare cu cat apartamentele prezentate la licitatii bunuri in executare sunt mult mai ieftine decat cele de pe piata.

Multe dintre apartamentele executate silit se afla in portofoliul bancilor, iar acestea incearca sa isi recupereze paguba cat mai repede, vanzandu-le la preturi extrem de convenabile, comparativ cu cele practicate pe piata imobiliara.

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara un apartament la o licitatie bunuri in executare

In primul rand, trebuie sa depui 10% din pretul de pornire al licitatiei in contul executorului, bani pe care, daca nu castigi licitatia, ii vei primi inapoi. O alta conditie este sa dispui de suma totala in momentul achizitiei, mai exact la 30 de zile dupa ce castigi licitatia. In cele 30 de zile de la castigarea licitatiei, datornicul poate achita datoria daca face rost de bani, si in acest caz vanzarea nu mai are loc.

Pentru ca nu sunt foarte multe persoane dispuse sa cumpere un apartament in acest fel, ai mari sanse sa achizitioneazi un apartament la pret mult mai mic decat cel al pietei. Conditia cea mai importanta este sa dispui de intreaga suma.

Alte lucruri pe care ar trebuie sa le stii despre aceste licitatii bunuri in executare:

– daca participi la prima licitatie pentru imobilul respectiv, pretul de adjudecare nu trebuie sa fie mai mic decat cel de evaluare; in caz contrar, vanzarea se amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile;

– la noua licitatie, pretul de pornire va cobori la 75% din cel la care a fost evaluat;

– vanzarea poate fi realizata chiar daca la licitatie participa doar o singura persoana care ofera pretul de pornire;

– dupa plata integrala si dupa trecerea unui termen de 15 zile, timp in care cel executat poate depune contestatie, va fi intocmit titlul de proprietate si va fi inscris la Cartea Funciara.

Desi procedura de cumparare a unui apartament prin aceasta metoda poate fi greoaie si de lunga durata, pretul reprezinta un motiv mai mult decat suficient pentru multi romani de a porni in „vanatoarea” unei locuinte scoase la licitatii de institutiile de credit.