Masa de Paste pe ultima suta de metri

Daca inca nu ti-ai facut cumparaturile pentru traditionala masa de Paste, inca mai e timp… Insa pe langa portofel mai trebuie sa te inarmezi si cu multa rabdare, caci magazinele vor fi cu siguranta pline ochi. Pana una alta, sa lasam aglomeratia si sa ne preocupam mai mult de aspectele financiare. Ei bine, situatia nu s-a schimbat dramatic fata de anul trecut, insa exista unele aspecte legate de oferta comerciantilor care au cunoscut o oarecare transformare fata de anul 2011.

Sa vedem ce spune ministrul agriculturii despre situatia de anul acesta din piete:

„Carnea de miel va ramane, cel mai probabil, la acelasi pret ca anul trecut, ouale se vor ieftini, insa numai dupa Paste, iar legumele au sanse sa fie mai ieftine ca anul trecut.”

Asta ne spune ministrul agriculturii, insa dupa o vizita prin magazine, vedem ca lucrurile nu stau chiar asa cum…crede ministrul agriculturii. Daca in 2011 bucurestenii puteau cumpara miel cu 20-23 de lei kilogramul, anul acesta pretul a sarit pana la 28-30 de lei kilogramul, ne informeaza adevarul.ro.

Masa de Paste traditionala: o delicatesa?

In afara de carnea de miel, obligatorie pe masa de Paste, alte alimente care intregesc decorul culinar sunt ouale vopsite, cozonacii, pasca si…vinul. Pentru toate aceste bunatati, trebuie sa scoatem din buzunare cateva sute de lei bune.

Pentru un carton cu 30 de oua trebuie sa iti golesti portofelul de vreo 18 lei, mai mult fata de anul trecut, la care  mai adaugi si vopseaua cu care dichisesti ouale pentru a umple mandre cosurile decorative. Apoi vine randul drobului, care inseamna organe de miel (cam 15 lei in comert), plus marar, patrunjel si ceapa – cam 10 lei insumate. Deci pentru drop in jur de 25 de lei, asta daca il prepari acasa. Pasca o lasam spre preparare pentru priceputi si scoatem din buzunarul deja fluturand intre 15 si 30 de lei.

Pretul cozonacilor variaza in general intre 4 si 20 de lei, insa daca esti pretentios si vrei cozonaci ca ai bunicii, pregateste-te sa scoti ceva mai multi lei din portofel.

Dupa o masa copioasa merge si un vin bun, iar daca nu ai rezerva proprie de „vin de tara”, comerciantii sunt mai mult decat bucurosi sa te imbie cu o varietate de soiuri de vinuri: o sticla de vin pleaca de la 12 lei, dar poate ajunge si la 50 de lei, in functie de vechime si de tip.

Ce mai punem pe masa de Paste?

Ei bine, dupa ce delectam cu toate preparatele traditionale si cu licoarea de sarbatoare, e bine sa ne „tratam” cu…fructe. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne spune ca de pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca fructele: „In cosul de cumparaturi pentru Paste trebuie sa se regaseasca si fructe exotice, precum ananasul si kiwiul, care ajuta la digestie”.

Pe lista de cumparaturi mai punem si alte bauturi alcoolice si nonalcoolice, si uite-asa ajungem la o suma minima de 350 de lei pentru masa de Paste. Dar cum suntem recunoscuti ca un popor descurcaret de sarbatori, cred ca vom gasi si anul acestaa resursele necesare pentru a avea masa plina, nu-i asa?!