Pensia privata obligatorie…pentru persoanele pana in 35 de ani

Poate ca esti student, inca in „floarea varstei”, preocupat de studiu, poate ca lucrezi si ai un salariu bunicel desi esti la inceput de drum si nu ai grija zilei de maine. E foarte bine sa nu ai grija zilei de maine, insa exista o grija pe care nici un tanar nu ar trebui sa o neglijeze, aceea a anilor de pensionare. Ce trebuie sa faci? Sa incepi sa economisesti si nu punand bani in pusculita, ci prin pensia privata obligatorie care ar trebui sa-ti asigure o batranete dupa bunul plac: linistita ori aventuroasa…Cel putin asta ne-a spus statul roman si astfel ne-a convins sa semnam aderarea la pensia privata…obligatorie.

Am avut de-a face cu pensia privata obligatorie pentru tinerii cu varste pana in 35 de ani (Pilonul II) si optionala pentru persoanele cu varste cuprinse intre 35-45 de ani. Caracteristica de baza a acestei pensii este ca o parte din pensia publica trece in administrarea privata a unor fonduri de pensii.

Fondurile de pensii private preiau 2,5% din veniturile salariale brute iar restul de 8% din salariu ramane in sistemul public de pensii. Pe langa pensia privata obligatorie (pilonul II), au aparut la scurt timp si pensiile private facultative si suplimentare. Cea facultativa (pilonul III) presupune un maxim de 15% venitul brut al celui care vrea sa cotizeze, iar cea suplimantara (pilonul IV) nu are limita pentru suma contribuita.

Pensia privata obligatorie: o promisiune incalcata?

Promisiunea facuta viitorilor pensionari ca pensia privata obligatorie ii va scuti de griji mai tarziu se pare ca nu s-a conturat foarte bine in ultimul timp, anul 2010 incheindu-se cu o pierdere cumulata  de  45,97 milioane de lei.

Iar anul 2011 probabil le pregateste cifre la fel de negre celor care au semnat cu unul din administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), dupa cum ne tot „ameninta” media. Scaderea burselor a lovit fondurile de pensii, ne informeaza Ziarul financiar, scaderile de peste 20% de la bursele din Bucuresti, Varsovia, Atena sau Frankfurt ducand la pierderi importante pentru administratorii fondurilor de pensii.

Pensie privata obligatorie: adio batranete fara griji?

Lucrurile nu stau deloc bine pentru cei care au semnat pentru pensia privata obligatorie, in ultimele trei luni randamentul fondurilor locale avand scaderi de pana la 2%. Desi investitille in actiuni reprezinta aproximativ 13% sumele investite de fondurile de pensii, comparativ cu cele 50 de procente din Marea Britanie si SUA , scaderile au fost totusi resimtite.

La cum se vad lucrurile din exterior, nu e nevoie de prea multe cunostinte economice pentru a intelege cat de nesigura este suma pe care ne-o promite in cont pensia privata obligatorie in anii de pensionare.

Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a tinut sa ii linisteasca pe cei care au optat pentru acest fond de pensii:

„Cu siguranţă ne vom reduce expunerea pe acţiuni. Aşa cum arată pieţele, nu avem motive să mai cumpărăm acţiuni. Mă aştept la un default al Greciei în următoarele şase luni care va înrăutăţi şi mai mult situaţia pe burse”.

Deci nu mai cumparam actiuni si astfel caderile bursiere nu mai au cum sa ne afecteze pensia privata obligatorie. Eu zic: S-o vedem si pe asta! Astept cu nerabdare momentul in care cei 2,5% din venitul realizat de mine nu vor mai fi pusi sub semnul intrebarii si profitul promis se va duce in pusculita mea de viitor pensionar.

Pentru ca toti ne visam pensionari imbracati in haine lejere, cu ochelari de soare si cocktail-uri colorate pe un vas de croaziera, nu-i asa? 😉