pretul succesuluiPretul succesului pentru femei are radacini in procesul de emancipare

In majoritatea tarilor dezvoltate, in care drepturile si responsabilitatile sociale nu tin cont de diferenta dintre sexe, statutul femeii in societate nu mai reprezinta un subiect de actualitate.

Procesul de emancipare a „promovat” femeia de la statutul de mama, nevasta si proprietate a barbatului la acela de membru al societatii cu drepturi egale .

Miscarile feministe si-au atins scopul dupa indelungi batalii si au scos femeia de sub „jugul” barbatului. Desi luptele de secole si-au atins telul suprem si au reglementat statutul femii in societate, problemele legate de discrimare sunt inca de actualitate chiar in cele mai dezvoltate tari. Lupta este una noua: perfectionarea egalitatii intre sexe.

Pretul succesului. Drepturi egale, responsabilitati… mai putin egale

pretul succesului

Drepturile au fost castigate de femei prin lupta dreapta, insa statutul de cetatean cu drepturi egale i-a adus femeii o serie de responsabilitati care din pacate nu sunt de cele mai multe ori egale cu cele ale barbatilor. Femeile au castigat dreptul sa practice orice meserie, sa atinga cele mai inalte niveluri educative si sa urce pana pe cele mai inalte varfuri profesionale .

Care este pretul succesului? In primul rand, femeile trebuie sa invinga ramasitele prejudecatilor unor reprezentati mai  „conservatori” ai sexului masculin, acest lucru realizandu-l prin ore multe de munca in afara programului si prin sacrificarea vietii sentimentale si familiale.

With great power comes great responsabilty.

Nu zic ca este mereu o incercare de descurajare a avantului luat de reprezentantele „sexului  frumos”, ci e probabil o aparare instinctuala a teritoriului care pana nu demult a apartinut exclusiv barbatilor.

Pretul succesului pe plan familial si nu numai

Asadar, din cauza programului incarcat pe care il au la locul de munca, multe dintre femei amana intemeierea unei familii sau renunta total la idee. De ce? Pentru ca oricat ar fi evoluat ele, emaciparea femeilor trebuie privita ca o lupta pe doua fronturi: pentru femei inseamna castigarea drepturilor, iar pentru barbati inseamna invingerea prejudecatilor legate de preluarea unor treburi „femeiesti”. Pana cand barbatii nu vor intelege noile aspiratii ale femeilor si nu le vor sustine cu adevarat, femeile moderne vor fi prejudiciate pe plan emotional, biologic si familial.

Gospodarirea proprietatii, care pana nu demult statea pe „fisa postului” de nevasta trebuie privita acum ca o responsabilitate comuna, la fel ca si „adusul banilor in casa” (care era in job-description-ul sotului). Ingrijirea copilului trebuie sa insemne asumarea responsabilitatii din partea ambilor reprezantanti ai unui cuplu, iar in cazul in care veniturile aduse de partenera sunt mai mari trebuie invinse orgoliile masculine si trebuie luata in calcul ideea concediului de ingrijire a copilului de catre tata.

In concluzie, pretul succesului este mare pentru orice femeie moderna care nu beneficiaza de intelegere si suport din partea partenerului…