problemele economice

Problemele economice – prieteni de nadejde ai romanilor

Daca reusesti sa-ti acoperi toate cheltuielile lunare si sa mai pui si-un ban deoparte, te poti considera un roman norocos!  Pentru ca, in Romania, 56% dintre oameni declara ca abia se pot descurca in ceea ce priveste cheltuielile obisnuite, iar 6 din 10 considera ca problemele economice cu care se confrunta sunt mai mari decat in urma cu 12 luni.

Acestea sunt rezultatele unui studiu lunar realizat de Gfk pe un esantion reprezentativ de 1000 de persoane, care releva faptul ca aproape un sfert dintre romani nu doar ca nu reusesc sa duca un trai decent, dar au si datorii, o situatie care nu s-a schimbat din luna octombrie a anului 2010.

Si nu doar in ceea ce priveste problemele economice stam prost, ci si in ceea ce priveste speranta pentru un viitor mai bun…

„The only way not to think about money is to have a great deal of it.”

Problemele economice si nesiguranta zilei de maine

Dincolo de problemele economice nesfarsite, 40% dintre romani se asteapta la o inrautatire a situatiei lor financiare si doar 13% inca mai spera ca vor veni zile mai bune, iar in ceea ce priveste increderea in stabilitatea locului de munca, 77% dintre romani sunt convinsi ca somajul va creste in viitorul apropiat.

Totusi, conform Mediafax, Guvernul estimeaza o mica scadere a somajului pentru anul 2012, mai precis de la 4,9% la 4,5%, ajungandu-se astfel la un total de 410.000 de persoane fara un loc de munca inregistrat.

Nesiguranta si problemele economice cu care ne confruntam toti determina din ce in ce mai multi angajati sa accepte diverse nereguli la locul de munca, doar pentru a-si pastra job-ul. Cele mai intalnite nemultumiri sunt legate de orele suplimentare – 33%, munca in weekend- 31%, intarzierea salariului – 23%, lipsa concediului de odihna platit – 6%, lipsa contractui de munca – 6% sau chiar jigniri sau amenintari din partea superiorilor – 8%, conform Realitatea.net.

Problemele economice zilnice – cati dintre romani mai pun un ban deoparte?

Putini, iar in ceea ce priveste perspectivele de economisire, doar 15% dintre romani spera ca vor reusi sa treaca peste problemele economice si vor economisi in anul ce va urma. Si cum fara economii, nici investitii mari nu poti face, din ce in ce mai putini romani viseaza la o locuinta sau automobil in urmatorul an – 3%, respectiv 9%.problemele economice

Concluzia este ca cei mai multi dintre oameni nu-si mai doresc sa fie bogati, ci doar sa duca un trai decent… iar traiul decent a devenit un lux in Romania.