Procesul de recrutare: candidatii sub lupa!

Daca pana de curand incercam sa ne umplem CV-ul cu tot felul de activitati insignifiante, doar doar sa-l facem mai stufos, de-acum incolo va trebui sa punem mai mult pret pe alte aspecte, daca vrem sa ajungem printre finalisti in ceea ce priveste obtinerea unui job. Conform Bilantului Pietei de Resurse Umane realizat de DaedalusMillwardBrown si citat de Businessmagazin.ro, angajatorii s-au “sucit” din nou si au facut un nou top al punctelor tari ale unui candidat pe care ar fi bine sa il ai in vedere daca esti unul dintre candidatii vizati in procesul de recrutare al unei companii.

Plusurile si minusurile unui candidat in procesul de recrutare

Locul I ramane in continuare ocupat de experienta profesionala, 80% dintre companiile respondente declarand ca acest aspect este primul pe care il urmaresc atunci cand evalueaza un candidat. Pe de alta parte, foarte multi angajatori isi doresc si oameni tineri pe care sa ii formeze in spiritul companiei, 8.4% dintre companii aducand oameni noi in fiecare an din randul celor care au fost “supusi”, in prealabil, unei perioade de internship, cu putin noroc… chiar platit.

Urmatorul atu este… atitudinea: cel mai mic semn de aroganta sau de lipsa de profesionalism poate conduce la eliminarea ta de pe lista potentialilor angajati, deci zambeste, fii sigur pe tine, arata ca iti doresti sa inveti si ca poti sa te adaptezi usor oricarui mediu. Urmatorul pas – evalueaza-ti “capacitatea comunicationala”, pentru ca 42.2% dintre directorii de resurse umane pun mare pret pe acest aspect si nu agreaza candidatii zgarciti cand vine vorba despre cuvinte, dar nici pe cei care ii intrerup pentru a se mai lauda putin.

Competentele tehnice, care reprezentau pana nu demult un criteriu esential, au ajuns sa ocupe modestul loc 4, acestea putand fi destul de usor dobandit si la locul de munca si chiar mai avantajos din punct de vedere al unui angajator, care prefera sa il ajute pe un tanar angajat sa faca primii pasi decat sa incerce sa il remodeleze, dupa ce a fost “scolit” in cadrul altei companii.

Si, bineinteles, ar mai fi cateva aspecte deloc neglijabile: trebuie sa arati ca esti muncitor, ca ale tale competente sunt confirmate intr-un fel sau altul si ca… esti dispus sa accepti pachetul salarial oferit.

Procesul de recrutare si lunga sa agonie

procesul de recrutare
Si, dupa toate astea, nu-ti ramane decat sa astepti langa telefon si sa te pregatesti sufleteste pentru un refuz care nu sa nu te demoralizeze, ci sa te ambitioneze si mai mult. Pana la urma, orice job pierdut e un pas inainte catre… un altul, poate chiar mai interesant si mai banos. Mult succes!