Luna ianuarie: saracie sau redresare financiara?

Bradul, cadourile de sub brad, masa de Craciun, vacanta la munte, rochia/costumul de Revelion, toate acestea ti-au cam dat peste cap bugetul personal… Si asa te-ai trezit la inceput de ianuarie cu buzunarele fluturand si cu o luna intreaga in fata. Cum supravietuiesti in prima luna a anului, dupa ce probabil ai primit o parte din salariu in avans in decembrie? Ei bine, chiar si cu bani mai putini decat in mod normal, este posibili sa treci peste aceasta luna „fioroasa” din punct de vedere financiar si chiar sa reusesti sa iti acoperi si datoriile.

Inainte de a intra in detalii, trebuie sa te avertizez ca nu iti vei putea salva bugetul in urma risipei din decembrie, decat daca esti dispus sa faci cateva compromisuri. Nu te gandi insa la lucruri extreme, ci la lucruri binevenite pentru o redresare financiara rapida.

Lista de prioritati, economii la cumparaturi si distractii sau… inceput de redresare financiara

Pentru a-ti reveni din punct de vedere financiar dupa luna cadourilor si pentru a nu ramane sarac lipit pana la mijlocul lui ianuarie, ar trebui sa urmezi o serie de pasi. Ca sa nu intri in colaps financiar, programarea finantelor trebuie facuta pana la ultimul banut.

Redresare financiata step by step

Iata cativa pasi ajutatori pentru resuscitarea bugetului personal dupa perioada Sarbatorilor de iarna sau asa cum imi place sa ii zic, strategia…”Strange cureaua!”:

1. Ratele la banca reprezinta prioritatea lunii ianuarie! Presupun ca apelurile constante de la firmele de recuperari creante nu sunt printre lucrurile pe care le astepti de la noul an. Asa ca, ai grija sa iti achiti cat mai repede datoriile catre banci, inainte ca banii sa se evapore, iar tu sa fii amenintat cu Biroul de Credit…

2. Strictul necesar. Inainte sa mergi la cumparaturi, intocmeste o lista bine „periata” de lucrurile de care nu airedresare financiara neaparata nevoie. Nu uita de stocul de alimente si produse de uz casnic ramas din decembrie, cand ai „ras” rafturile magazinelor inainte de Sarbatori. Iar in ianuarie, tine-ti in frau impulsul de a da banii pe imbracaminte, incaltaminte si electrocasnice.

3. Produse ieftine. O luna nu o sa mori daca renunti la produsele costisitoare pe care le cumparai in mod obisnuit si alegi in schimb variantele economice pentru ele. Arunca un ochi in magazinele de discount!

4. Distractii de austeritate. Dupa ce ti-ai facut de cap de Craciun si Revelion, cred ca poti sa te abtii de la distractii (ma refer aici la cele costisitoare) in luna ianuarie. Incearca sa te limitezi astfel la distractiile ieftine: o plimbare prin parc, lectura unei carti pe care ai tot promis sa o citesti, seri de joc cu prietenii etc.

5. Bani albi…pentru zile negre. Oricat de greu ti-ar fi, incearca sa lasi deoparte o mica suma pentru cheltuielile neprevazute, cum ar fi banii pentru medicamente in cazul in care te incearca o raceala.

6. Bugetul personal. Tine-ti evidenta cheltuielilor pe un caiet cu socoteli, daca esti mai old school, sau intr-o aplicatie de buget personal, in cazul in care esti mai high tech. Acest lucru te va ajuta enorm sa iti tii in frau bugetul in ianuarie.

Acestea fiind spuse, te las sa te socotesti cu portofelul… Mult succes!