Refinantare – toate pentru unul, unul pentru toate

Dupa cum ati vazut, o alta gaselnita a sistemului bancar este refinantarea,  o solutie “magica” menita sa te scape de griji….sau macar sa le adune pe toate intr-o grija mai mare si cu o durata mai lunga.  Ce presupune o refinantare si care sunt avantajele si dezavantajele ei? Este refinantarea un raspuns?

 

Refinantare – un alt mod de datorie

Poate fi, dar conditia este sa te informezi corespunzator in prealabil si sa fii atent la toate detaliile contractului. Refinantarea nu te scapa, la propriu, de datoriile la banci; ea doar iti aduce toate datoriile la un loc, cu anumite avantaje.  Mai precis, o refinantare presupune contractarea unui credit de la o banca in scopul achitarii unui alt credit (sau a mai multora) pe care deja le ai. Adica, iei dintr-un loc si pui in altul, dar asta nu te face mai putin datornic, pentru ca, in timp, va trebui sa achiti si acest nou credit bancar. Totusi, exista si anumite beneficii, ca daca n-ar fi…nu s-ar mai povesti atat despre aceasta noua procedura.

Insa, cum nu tot ce zboara se mananca, si aceste “beneficii” trebuie studiate in amanunt pentru a fi siguri ca se ridica, intr-adevar, la rangul denumirii lor.

Sa detaliem despre refinantare!

Sa incepem cu inceputul: unul dintre avantajele refinantarii este o dobanda mai mica. Dar inainte de a lua de bun acest lucru, analizati atent oferta si dobanda imprumutului. Si mai e ceva de care trebuie sa tineti cont: costul stingerii creditelor deja detinute si costul de acordare a noului credit. In concluzie, faceti-va cu atentie socotelile inainte de a actiona.

Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a prelungi termenul noului imprumut, ceea ce inseamna si rate lunare mai mici. Poate fi un beneficiu, depinde de posibilitatile tale si de cum privesti situatia, in functie de avantajele pe termen lung sau de cele pe termen scurt.

Ultimul, dar nu cel din urma avantaj: posibilitatea de suplimentare a sumei imprumutate, in limita capacitatii tale de rambursare, desigur. Poti folosi acesta suma suplimentara pentru nevoi personale sau, spre exemplu, pentru acoperirea unor eventuale costuri aditionale aferente creditului.

O refinantare, o alta dovada a inversarii logicii consumului

Consumul este deja o valoare in sine, o regula a capitalismului. Consumul trebuie exhibat, actualizat si reactualizat. Dar, in aceasta cultura a consumului care defineste societatea contemporana, suntem martorii unei schimbari majore, aceea a logicii consumului. Adica, in loc sa  platim si apoi sa consumam, acum consumam si apoi platim. Cu alte cuvinte, ceea ce facem de fapt este ca obtinem o fericire de moment prin alienarea propriei persoane in viitor. Noi, cei de acum, ne bucuram de bunurile respective, dar tot noi, cei din viitor, vom plati, la propriu, pentru bucuria prezentului.

Dar cum nu exista alternativa pentru societatea de consum sau pentru capitalism, in general, trebuie sa ne conformam si sa facem fata cu eroism cerintelor societatii. Iar creditul este un mod de a raspunde, in timp, acestor cerinte. Refinantarea vine sa ne dea o mana de ajutor, dar nu si sa ne salveze, iar noi trebuie sa fim informati inainte de a-i acorda…credit.