sanctiuni disciplinare

Nu ai fost cuminte? Vezi ce sanctiuni disciplinare te asteapta…

Desi nu e cel mai placut subiect, mai ales pentru angajatii care mai „calca stramb” din cand in cand, e mai bine sa fim informati decat sa fim luati pe nepregatite sau, mai rau, sa ne speriem degeaba… Pe scurt, atunci cand un angajat se abate de la reguli, se poate astepta la anumite sanctiuni disciplinare din partea angajatorului, potrivit dispozitiilor legale.

Iata care sunt sanctiunile ce pot fi aplicate salariatilor, in cazul in care acestia savarsesc o abatere disciplinara (culese si ordonate de Wall Street):

Sanctiuni disciplinare, in ordinea gravitatii

1. Avertismentul scris – este cea mai usoara sanctiune prevazuta in Codul Muncii, iar aplicarea sa nu presupune parcurgerea procedurii disciplinare, sub rezerva unor prevederi contrare din contractul colectiv de munca semnat de angajat sau regulamentul intern. Aceasta sanctiune nu genereaza urmari financiare.

2. Retrogradare din functie – sanctiunea presupune ca pentru o perioada de maximum 60 de zile, salariatul sa fie retrogradat din functie, urmand sa primeasca salariul corespunzator pozitiei pe care s-a dispus retrogradarea.

3. Reducerea salariului de baza – Codul Muncii spune ca salariul de baza poate fi redus cu 5-10% pe o durata de 1-3 luni, in cazul unei abateri disciplinare. Perioada de timp in care se aplica sanctiunea, precum si cuantumul de reducere salariala se stabilesc de catre angajator prin decizia de sanctionare intocmita.

4. Reducerea salariului de baza si a indemnizatiei de conducere – se aplica exclusiv salariatilor cu functii de conducere si presupune reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, a indemnizatiei de conducere cu 5-10% pentru 1-3 luni. Si in cazul unei astfel de sanctiuni se intocmeste de catre angajator o decizie de sanctionare, prin care se stabilesc durata masurii, cat si a cuantumului reducerii.

5. Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca – este cea mai grava sanctiune disciplinara reglementata actualmente si presupune incetarea raporturilor de munca dintre salariat si angajator, pe fondul savarsirii de catre angajat a unor abateri grave sau repetate de la regulile de disciplina muncii.

“In practica a fost dispusa masura desfacerii disciplinare a contractului individual de munca pentru situatii precum: prezentarea salariatului sub influenta bauturilor alcoolice la locul de munca, adresarea de injurii superiorilor ierarhici, neprezentarea la locul de munca conform programului, furtul de combustibil din masinile societatii, falsificarea unor documente contabile etc.”, declara Adrian Rusu , asociat in practica de dreptul muncii in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson.

Toate aceste sanctiuni disciplinare sunt aplicabile in functie de gravitatea abaterilor…

… incadrarea facandu-se de fiecare angajator in parte, conform criteriilor expuse de Codul Muncii:

  • Imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
  • Gradul de vinovatie a salariatului;
  • Consecintele abaterii disciplinare;
  • Comportarea generala in serviciu a salariatului;
  • Eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Acestea sunt “pedepsele” pe care le poate da angajatorul salariatului in functie de cat de neascultator a fost. Toate sanctiunile trec intr-un cazier disciplinar intocmit angajatului-problema, din care vor fi sterse in termen de 12 luni, in cazul in care nu se aplica o noua sanctiune in aceasta perioada. Asa ca…mult succes si un cazier cat mai curat! 😉