In ultimul trimestru al anului trecut, venitul total mediu lunar a fost de 2.231 Ron pe gospodarie  (1.909 Ron venit banesc + 322 Ron venit in natura) si 770 Ron pe persoana (659 Ron venit banesc +111 Ron venit in natura) – date oferite de Institutul National de Statistica.

Structura veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul III 2010 Sursa: Institutul National de Statistica

Structura pentru veniturile romanilor

Desi sufera o usoara scadere fata de primele trimestre ale lui 2010 (scade cu 0,1 puncte procentuale fata de Trimestrul I si 1,7 puncte procentuale fata de Trimestrul II), cea mai importanta sursa pentru veniturile romanilor este reprezentata in continuare de salarii si celelalte venituri asociate lor –  49,0% din veniturile totale ale gospodariilor.

O pondere importanta detin si veniturile romanilor in natura, 14,4% (in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, 12,8%).

Restul veniturilor este impartit astfel: 26,7% venituri din prestatii sociale, 3,5% venituri din agricultura, 3,0% venituri din activitati neagricole independente, 0,2% venituri din proprietate si 3,2% alte venituri.

Veniturile romanilor in functie de mediul de rezidenta

Tot de la INS  aflam ca in functie de mediul de rezidenta, exista o diferenta clara de nivel, dar mai ales de structura: veniturile romanilor totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,3% din salarii, de 25,4% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,0% din total.

Veniturile romanilor…la tara

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 34,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (26,3% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 8,1% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit  si veniturilor din prestatii sociale (29,0%) si celor salariale (27,7%).

Acum ca stiti de unde vin banii, sa vedem si pe ce se duc…in articolul urmator.