viata la tara

Viata la tara – daca vrei sa fugi de cheltuieli…

…vinzi apartamentul (in cazul in care detii unul), renunti la viata la birou si te orientezi catre una…la camp. Aer curat, 2-3 oratanii pe langa casa, o gradina frumusica cu un grup sanitar in spatele ei si adio grija cheltuielilor. Sa fie, oare, chiar asa? Este viata la tara mai ieftina decat cea de la oras? Dar mai frumoasa?

Viata la tara sau solutia romanilor pe timp de criza

140.000 de romani au decis in anul 2010 sa dea confortul unui apartament la oras pe aerul rustic al unei casute la tara. Motivul? Economisirea. Descurajati de disponibilizarile in masa si gasiti in incapacitatea de a-si mai plati facturile de baza, romanii s-au intors la origini…la sat. Pana in anul 1996, tendinta era inversa, romanii cautau oportunitatile si complexitatea vietii la oras, acum cauta simplitatea…sau sunt nevoiti s-o faca.

Este adevarat, mutandu-te la tara scapi de factura la intretinere, de cea la apa sau la gaz si de cheltuielile de transport, dar in rest si viata la tara presupune electricitate, caldura, abonamente la telefon, cablu, internet si cheltuieli de mancare. E drept, mai greu mori de foame atunci cand ai propria gradina, dar asta doar pe timp de vara… Iarna, daca nu detii una bucata bovina si/ sau un card de pasari domestice e aproape acelasi lucru ca la bloc…

Iar cine are rude la tara, stie ce inseamna incalzirea pe timp de iarna: camioane de lemne combinate cu brate de coceni pentru o economie de resurse. Poate ca nu ajunge totusi la suma facturilor de intretinere adunate pe cele 3-4 luni de frig, dar se apropie destul de mult. Iar munca, munca te face sa uiti de bucuria de a mai fi pus cativa banuti deoparte…

Viata la tara, mai saraca dar mai frumoasa

Oare? Da, primavara si vara te poti bucura de aer curat, soare si verdeata, dar toamna si iarna viata la tara este aproape deprimanta. Nu poti uita de vreme urata refugiindu-te intr-un bar sau intr-o sala de cinema, nu te poti cufunda in cultura vizitand un muzeu sau petrecand cateva ore la o biblioteca, nu te poti destinde la un spectacol de teatru sau la un concert de calitate. E drept, toate aceste placeri necesita bani, dar ai putea trai fara ele?

Daca da, poti opta linistit pentru viata la tara. Cu tendinta de externalizare a atator servicii din cadrul firmelor, daca lucrezi intr-un domeniu care iti permite, poti deveni freelancer, iar accesul la internet deja nu mai este o problema in multe dintre satele tarii…

Viata la tara…mai scurta

Si degeaba au incercat guvernantii sa stimuleze medicii si profesorii sa-si practice meseria in mediul rural, daca ai ghinionul de a te imbolnavi, dispensarul din sat deschis 2-3 zile/ saptamana nu prea are cu ce te ajuta. Iar cat priveste educatia, doar 45% dintre elevii de gimnaziu din mediul rural merg la liceu, un procent cu 32% mai mic decat cel din mediul urban.viata la tara

Si inca ceva: probabil ai crede ca lipsa stresului cotidian, al poluarii si al alimentatiei nesanatoase ar determina o speranta de viata mai mare pentru locuitorii din mediul rural, insa cele mai mari sanse la o viata mai lunga le au…locuitorii capitalei. Potrivit INS, bucurestenii traiesc cu 1,7 ani mai mult decat ceilalti romani datorita veniturilor mult mai mari, serviciilor medicale de o mai buna calitate si nivelului superior de educatie, varsta medie in Bucuresti fiind, in anul 2008, de 74, 7 ani. La polul opus se afla romanii din Satu Mare, cu o medie de 69, 8 ani.

Deci, pana la urma, merita economia facuta prin optarea pentru viata la tara? Probabil raspunsul depinde de posibilitatile financiare ale fiecarui roman in parte…