Sa continuam lista sfaturilor utile pentru cei ce vor sa reuseasca la 30 ani, lista inceputa in articolul precedent:

6. Nu-ti fie frica sa iti asumi riscuri, inca poti schimba ceva

La 30 de ani deja ai acumulat ceva experienta, lucrezi de ani buni, ai un venit multumitor, iti permiti sa-ti cumperi ce ai chef (nu ca in facultate), iti permiti sa pleci in doua vacante pe an si sa oferi un cadou frumos unui prieten fara sa faci cheta cu toti ceilalti… Unii au mai mult, altii mai putin, dar, in mare, pe aici stau lucrurile.

Ce raspuns iti dai insa la intrebarea: sunt multumit de ce fac?

Multi se trezesc prinsi intr-o slujba care nu numai ca nu le face placere, dar deja ii deprima, se simt slabiti, se duc cu sila catre birou, incercand sa-si faca treaba cat pot de repede si sa mai treaca o zi de munca fara tipete, reprosuri, schimb de priviri acide. Si atunci ce fac? Nimic. O iau de la capat, zi de zi. Si zilele se transforma in saptamani, saptamanile in luni si lunile in ani.

Gandeste-te bine ce iti doresti sa faci. Gandeste-te ca la birou iti petreci cea mai mare parte din viata, este locul in care esti prezent zi de zi, colegii sunt oamenii pe care ii vezi zilnic si nu familia. Chiar nu vrei sa incerci sa faci ceea ce iti place? Chiar nu vrei sa vezi cum ar fi sa astepti o noua de zi de munca unde ideile tale vor prinde contur? Unde vei fi apreciat? Atunci risca! Nu-ti fie frica! Nu te complace in situatia in care ai nimerit!

Intotdeauna am spus ca prefer sa regret ceva ce am facut decat ceva ce nu am facut. Asa ca… risca si nu-ti fie teama de urmari. N-ai nicio garantie ca va iesi bine, dar poate sa iasa foarte bine.

7. Continua sa cresti si sa te dezvolti

Sunt doua lucuri pe care nu le mai recuperezi odata ce le-ai pierdut: corpul si mintea. Asa cum inveti sa ai grija de corpul tau invata sa-ti hranesti si mintea. Zilnic. Fa-ti timp si informeaza-te, citeste, asculta, priveste, gandeste, construieste. Ajuta-te sa te dezvolti frumos si din punct de vedere mental, nu numai fizic.

-Chiar daca ai terminat de mult facultatea, nu ezita sa cauti cursuri legate de domenii care te atrag si inscrie-te.
-Daca nu ai reusit insa sa termini la timp facultatea din varii motive, nu e deloc prea tarziu s-o reiei. Poti alege o varianta la distanta, astfel incat sa nu-ti afecteze serviciul de niciun fel.
-Cumpara-ti carti si citeste. Asa cum spunea o profesoara de romana din liceu – “citeste 10 pagini zilnic si nu e rau deloc”
-Nu mai pierde timpul pe facebook sau cu stirile mondene si cauta informatii despre ceea ce te atrage cu adevarat
-Incepe sa scrii ceva. Chiar daca sansele sa vada tiparul sunt minime pentru “opera” ta, tot te va ajuta.

8. Nimeni (inca) nu stie ce face, obisnuieste-te cu asta

Doar daca nu esti deja mort – din punct de vedere mental, emotional si social – nu ai cum sa anticipezi ce va fi peste 5 ani. Viata nu va curge asa cum te astepti tu. Asa ca inceteaza! Inceteaza sa crezi ca iti poti face planuri pe termen lung si inceteaza sa iti reprosezi ca lucrurile nu au iesit exact asa cum ti-ai planificat tu.

Si mai important de atat, inceteaza sa te stresezi pentru fiecare problema minora, inceteaza sa mai faci din orice o drama. Gandeste-te ca ceea ce acum si se pare o tragedie, peste un an, cinci sau zece nu va mai avea nicio importanta, poate nici nu iti vei mai aduce aminte de aceasta problema care acum ti se pare de nesuportat.

Tot ceea ce acum ti se pare atat de important, la 40 de ani va parea total lipsit de importanta. Si e in regula sa fie asa. Inseamna ca ai crescut, ca te-ai maturizat. Incearca sa-ti aduci aminte asta si incearca sa faci si haz de necaz, acolo unde se poate, evident.

9. Investeste in familie. Merita.

Petrece mai mult timp cu parintii tai. Acum exista o alta relatie, sunteti cu totii adulti si tu decizi cum conturezi aceasta noua relatie. Ei te vor vedea copilul lor pana ce tu ii vei convinge ca esti la randul tau adult. Si asta necesita interactiune. Oricat de trist ar suna, toata lumea imbatraneste si moare. Nu poti face nimic in aceasta privinta, dar poti profita de timpul ramas pentru a Investeste_in_familierepara sau intari relatiile cu ai tai si pentru a le aduce zambetul pe buze. Inr-o zi va fi prea tarziu si iti vei dori sa fi facut ceva la timpul potrivit. Vrei sa traiesti cu asta?

In aceasta perioada a vietii, la 30 ani, familia este una din principalele “teme”. Pe de o parte sunt parintii si bunicii. Desi am vrea sa-i avem langa noi mereu, stim ca nu este posibil….noi am devenit adulti si ei sunt din ce in ce mai batrani… si…
Pe de alta parte este noua noastra familie, cel/cea langa care alegem sa ne petrecem restul vietii (termenul este relativ) si copiii.

Aici parerile sunt impartite. Sunt voci care sustin ca au o viata fericita fara o familie (vorbesc de “noua” familie)- au mai mult timp liber, sunt independenti si se pot “distra” mai mult.
A doua categorie sunt cei care sunt singuri fara sa fi ales de la bun inceput sa fie asa.

Iar ultima categorie si cea mai numeroasa- cei care au o familie si nu pot concepe viata fara ea.

Nimeni nu poate decide pentru tine, tu stii cel mai bine ce iti doresti si cum vrei sa-ti petreci viata. Nu ii lasa pe altii sa te influenteze. Insa daca vrei o familie, daca vrei copii – acum este cel mai bun moment. Lasa deopate idei ca “nu am suficienti bani”, “nu am timp”, “cariera e pe primul loc” – tot timpul va fi ceva, tot timpul va aparea o problema mai mica sau mai mare. Dar daca astepti sa le rezolvi pe toate timpul va trece, si va trece repede, si nu in favoarea ta. Si te vei trezi prea batran pentru procreere sau pur si simplu vei face un simplu calcul si vei vedea care sunt sansele din punct de vedere statistic sa-ti vezi copilul serbandu-si majoratul. Atunci te vei gandi daca copilul tau nenascut merita asta si probabil vei renunta la idee.

Copiii sunt minunati. Te fac sa devii un om mai bun din toate punctele de vedere. Te motiveaza. Te ajuta sa-ti depasesti limitele. Te fac fericit. Ii privesti doar si pur si si simplu …esti fericit. Ei te iubesc neconditionat. Asa ca, nu iti fie teama sa faci copiii. Daca ai deja 30 de ani acum este momentul propice sa faci sa devina toate acestea realitate.

Nu pot explica ce simt cand ma ia copilul meu in brate cu manutele lui grasulii si imi spune “esti frumoasa” sau “te iubesc”. Numai cei care au copii inteleg…

Concluzionand, poti fi fericit fara o familie, dar, daca ai ales sa ai una, cu siguranta vei fi fericit.

10. Fii bun cu tine insuti, respecta-te!

Fii putin egoist si fa ceva doar pentru tine zilnic, ceva diferit o data pe luna si ceva cu adevarat spectaculos in fiecare an.

Incepe – da, de astazi – sa te iubesti putin mai mult si sa te respecti. Gandeste-te ca nimeni pe lumea asta nu te poate ajuta si nu te poate respecta asa cum tu poti s-o faci.

Fii sincer: un bun prieten tocmai ti-a povestiti drama lui. Il asculti, il compatimesti sincer, esti alaturi de el si poate il mai compatimesti ceva timp dupa ce pleci de la el, poate o ora –doua, o dupa –amiaza intreaga esti indispus, dar viata merge mai departe. Tu revii la ale tale, la familia ta fericita, la job-ul tau perfect, la viata ta care astazi este una implinita. Si nu esti de judecat. Si el va face la fel daca rolurile se vor inversa la un moment dat. Si se vor inversa.

Am citit ceva si mi-a placut: dupa ce murim vom fi judecati nu dupa faptele bune pe care le-am facut pentru ceilalti si dupa faptele bune pe care le-am facut pentru noi insine.