Cea mai buna acoperire impotriva dependentei de un singur flux de venit este diversificarea. Iata mai jos cum poti incepe sa iti diversifici interesele economice.

Pasim intr-o perioada instabila pentru piata, in care inflatia este la cote maxime, iar costurile produselor de baza, incepand de la alimente si ajungand la benzina, sunt in continua crestere. Cea mai buna acoperire impotriva inflatiei sunt bunurile imobile, iar cea mai buna acoperire impotriva dependentei de un singur flux de venit este diversificarea.

Diversificarea intereselor de business te fereste de situatii pe care nu le poti controla. Iar pandemia a fost atat un exemplu perfect in acest sens, cat si dovada suprema ca e nevoie de diversificare. Daca afacerile din domeniul restaurantelor si hotelurilor au fost lovite masiv ca urmare a opririi temporare a turismului, transporturile de marfuri, imobiliarele si comertul electronic au fost domenii care au functionat la parametri nemaintalniti, avand fara doar si poate cei mai buni ani.

Firmele care s-au bazat pe o singura activitate conferind un singur flux de venit au avut cel mai mult de pierdut, in timp ce business-urile care au inteles ca trebuie sa se diversifice si sa se orienteze catre domenii in plina crestere au avut numai de castigat!
Asadar, cum poti face sa iti diversifici interesele economice?

Citeste si fii atent la domeniile sau modelele de afaceri care iti atrag atentia

Daca te intereseaza un domeniu despre care nu stii nimic, incearca sa citesti cat mai mult, sa descoperi si sa urmaresti modul de lucru al altor afaceri din acelasi domeniu. Pe cat posibil cauta sa gasesti si locatii in care sa faci practica sau cere acordul de a sta pe langa echipa unei afaceri care te intereseaza, astfel incat sa inveti tot ce poti invata. Chiar daca e nevoie sa platesti pentru a afla cat mai multe despre un domeniu, poti considera ca investesti intr-un model de afacere si, de ce nu, chiar in viitorul tau.

Protejeaza-te impotriva contextului mondial si concentreaza-te pe venituri constante si recurente

Indiferent de conflictele care se petrec in lume sau de lucrurile care pot crea trenduri sau obsesii temporare si care innebunesc multimile, este important sa te concentrezi pe servicii sau produse care iti pot oferi venituri lunare, recurente.
Ia in considerare sa investesti in modele de afaceri ce reprezinta „pariuri sigure”. Ce industrii au produse sau servicii care ofera venituri lunare, recurente? Acestea sunt asociate in mod ideal cu un cost lunar obligatoriu sau sugerat de lege sau comunitate – nu glamour, nu sexy, dar esential. De exemplu, asigurarile auto sau asigurarile pentru locuinte. Ca urmare, oamenii vor gasi o modalitate de a-si plati asigurarile, indiferent de ce se intampla in jur.

Ramai mereu la curent cu oportunitatile

Fii intotdeauna atent la momentele pe care le traversezi, la contextul social, la locatii si exploateaza-le intotdeauna potentialul in beneficiul tau. Poate ca nu te vei orienta neaparat catre afaceri pe care ti le doresti de o viata, poate ca nu vor fi neaparat visele tale, insa exista afaceri pe care poti invata sa le faci si care vor prospera pentru ca stii sa exploatezi contextul in care te afli. Fii tot timpul cu ochii si urechile deschise catre ceea ce te inconjoara si simte pulsul locurilor si evenimentelor, anticipand ce si-ar putea dori oamenii.

Aboneaza-te la newslettere si la liste de corespondenta

Cea mai buna modalitate de a invata si de a te mentine la curent cu diverse modele de afaceri este sa primesti in mod constant stiri despre astfel de afaceri pe email.
Astfel de informatii iti ofera atat o perspectiva asupra diferitelor modele de afaceri, cat si noutati despre ceea ce se intampla pe piata locala si nationala, cu alte cuvinte informatii excelente pe termen lung.

Sursa: https://www.entrepreneur.com/article/428870