plata facturilor

Plata facturilor: un test de rezistenta?

Desi gerul napraznic si zapada nu prea ne mai trezesc cheful de plimbare prin oras, sunt mereu cateva „drumuri” pe care trebuie (sau asa credem) sa le facem lunar. Plata facturilor, amanata de cele mai multe ori pana la data scadenta ne aseaza ordonat sau mai putin ordonat la ghiseele bancilor sau ale furnizorilor de servicii.

Si tu, inca mai stai la coada pentru plata facturilor?…

Cu tot progresul tehnologic despre care se vorbeste in online, la TV, reviste sau ziare, multi dintre noi inca  ne trezim de multe ori asteptand cu zecile de minute sau chiar cu orele pentru plata facturilor la utilitati, cablu, Internet sau telefon . Desiplata facturilor stim ca exista, adevarul ca nu prea cunoastem bine metodele alternative pentru plata facturilor.

Aceste metode te scapa, in schimbul unui abonament lunar, de drumuri si de stat la cozi interminabile. Cum se prezinta o astfel de metoda? Orice canal care iti permite sa efectuezi operatiuni bancare in afara sucursalelor bancilor: Internet banking, direct debit, ATM-uri cu functii speciale, plata cu ajutorul telefonului mobil sau fix.

Cel mai utilizat serviciu pentru plata facturilor este Internet banking…

plata facturilor…despre care cred ca a auzit majoritatea dintre noi. Acest serviciu, disponibil de pe orice calculator conectat la Internet, te ajuta sa iti gestionezi singur platile, intrand pe contul tau cu ajutorul unui dispoztiv (token) si accesand sectiunea ordine de plata.

In cazul in care te-a lasat conexiunea la Internet sau pur si simplu nu ai posibilitatea sa accesezi reteaua de Internet, poti sa apelezi la prietenul tau bun, care te insoteste pretutindeni, telefonul mobil. Serviciul de mobile banking presupune existenta unei aplicatii speciale pentru cartela SIM, operatiunile de plata efectuandu-se cu ajutorul unui meniu special configurat. Securitatea operatiunilor este asigurata printr-un sistem de coduri, care permite identificarea unica a titularului.

Tot prin intermediul telefonului, de data aceasta inclusiv cel fix, poti efectua plata facturilor cu ajutorul unui operator al bancii – phone banking. Trebuie doar sa suni la numarul indicat de banca si sa precizezi detaliile platii pe care doresti sa o efectuezi.

O varianta extrem de comoda, care te scapa pana si de momorarea datelor scadente ale facturilor, este serviciul direct debit. Banca va face toata treaba pentru tine, retragand automat din contul tau sumele de plata pentru facturi, la data scadenta. Un lucru trebuie sa faci doar : sa nu iti golesti cardul… 😉

O alta optiune pentru plata facturilor, pe care multe banci o ofera, este plata in orice moment catre furnizorii avizati, direct la bancomate. Dupa introducerea cardului si a pinului, trebuie sa selectezi meniul plati, sa tastezi suma si sa alegi furnizorul serviciului. Apoi completezi datele facturii (cod client, numar factura) si gata plata.

Si tu inca mai stai la coada pentru plata facturilor?