Somaj pentru absolventi – un ajutor la inceput de drum?

A venit vara, a si trecut ceva din ea, deci sesiunile s-au cam terminat, examenele de licenta sau disertatie s-au dus si multi dintre tinerii absolventi sunt…dezorientati.

In primul rand, felicitari! Nimic nu se compara cu aruncatul tocilor in sus pe celebra “Gaudeamus igitur” si cu sentimentul desavarsit de libertate, nu-i asa? Ei bine, nu prea e asa…pentru ca greutatile abia acum incep pentru multi dintre cei care si-au rezervat studentia exclusiv invatatului.

Si nu zic ca e ceva anormal, chiar asa ar trebui sa se intample; insa azi, pe langa exigenta uneori aberanta a angajatorilor legata de “experienta in domeniu”, trebuie sa te mai si intretii, mai ales daca esti din provincie si ai facut facultatea intr-un oras mare si…scump. Totusi, pentru cei mai rasfatati de soarta care nu au fost nevoiti sa munceasca in timpul studentiei, acum incepe goana nebuna dupa un job. Unul care, din pacate, nu va fi pe masura pregatirii lor…

Somaj pentru absolventi sau cum sa mai rezisti inca putin fara job…

Si-ncepi sa-ti cauti job…si te simti de parca ai cauta acul in carul cu fan. Desigur, daca stii o limba straina, exista intotdeauna varianta call-center-urilor, dar parca ai facut si tu o facultate (si un master) cu un scop, nu? Dar nevoia banilor te apasa si la fel si mandria de a le mai cere parintilor bani de un cico la varsta asta…Mai ai, totusi, o solutie temporara: somaj pentru  absolventi.

Desigur, nici acest somaj pentru absolventi nu cade din cer, ci trebuie sa indeplinesti anumite conditii si sa faci fata birocratiei. Si mai e ceva: exista o data limita in care te poti inscrie pentru a primi somajul, si anume in decursul a 60 de zile de la absolvire. Deci, daca nu te grabesti, ramai si fara aceasta… bruma de bani, in valoare de 250 de lei. Mai trebuie sa stii ca acest somaj pentru absolventi este valabil si pentru absolventii de liceu, iar “formalitatile” trebuie facute in 60 de zile de la absolvirea liceului, nu de la sustinerea examenului de bacalaureat.

Cum beneficiezi de somaj pentru absolventi?

Pentru a primi somaj pentru absolventi, trebuie sa te inscrii in evidenta Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti sau a Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca in perioada mai sus mentionata. Daca ai refuzat un loc de munca potrivit pregatirii tale, nu vei mai beneficia de aceasta indemnizatie de somaj care se acorda pe o perioada de 6 luni de la terminarea studiilor.

Desigur, nu trebuie sa uitam de actele necesare inregistrarii unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, si anume: actul de identitate si actele de studii, ambele in original si copie, adeverinta medicala care certifica faptul ca persoana respectiva este sanatoasa si apta de munca si acte care dovedesc ca nu realizeaza altfel de venituri. Mai multe poti afla de pe site-ul ANOFM.

Somaj pentru absolventi – care este judetul cel mai bogat in someri cu studii superioare?

Conform Adevarul.ro, topul judetelor abundente in someri absolventi de facultate este urmatorul: Bucuresti, Hunedoara, Dolj, Cluj si Timis, iar  absolventii de stiinte ale naturii, drept sau stiinte exacte isi gasesc cel mai greu de munca (asta avand in vedere ca, in cel mai fericit caz, integrarea studentilor pe piata muncii dureaza 4 luni de la momentul terminarii studiilor!).

Asadar, pana iti gasesti un job potrivit, nu-ti strica acest somaj pentru absolventi, deci grabeste-te si umple-ti…pusculita.