Daca vrei sa te simti bine in pielea ta si sa preiei controlul asupra vietii tale, cartile de dezvoltare personala sunt pentru tine. Descoperiti selectia noastra a celor mai bune carti de dezvoltare personala.

Auto-ajutorul a devenit foarte popular in ultimii ani si are un mare numar de adepti in intreaga lume. Ca urmare a acestui fenomen, cartile de dezvoltare personala se inmultesc pe rafturi: sunt oferite multe metode si sfaturi pentru a te ajuta sa te simti bine si sa fii fericit. Fiecare va gasi o carte care i se potriveste.

Fie ca este vorba de recastigarea increderii in sine, de a inflori la locul de munca, de a castiga mai multi bani, de a-si reveni dupa o dezamagire sau o dificultate, de a-si regasi energia, de a reusi in proiectele sale… Cartile de dezvoltare personala sunt variate si te pot ajuta in toate aspectele vietii tale.

Acestea va permit sa ganditi cu calm si va ofera cheile pentru a schimba lucrurile in vederea atingerii obiectivelor dumneavoastra, in ritmul dumneavoastra si in functie de metoda adaptata nevoilor dumneavoastra.

Desi sunt foarte utile, exista si o multime de carti de dezvoltare personala pe piata si poate fi greu sa te orientezi. Iata o selectie a celor mai bune carti de dezvoltare personala pentru a gasi cea sau cele de care aveti nevoie. Va lasam sa descoperiti si sa alegeti.

Ce este dezvoltarea personala?

Este destul de dificil de definit dezvoltarea personala, deoarece este o notiune atat de vasta. Mai presus de toate, este vorba despre a te cunoaste mai bine pe tine insuti, prin realizarea unei introspectii aprofundate. Acest lucru va permite sa va recastigati controlul asupra vietii, a emotiilor sau a altor lucruri si, astfel, sa va recastigati stima de sine, care este uneori pierduta sau pur si simplu redusa de incercarile vietii.

Dezvoltarea personala este un proces care poate fi foarte satisfacator, deoarece este personal si, mai presus de toate, proactiv. Toata lumea decide sa deschida o carte de dezvoltare personala pentru a se simti mai bine.

Care sunt avantajele dezvoltarii personale?

Sunt multe! Incepand cu marea varietate de tehnici diferite. Puteti participa la intalniri, va puteti alatura unor grupuri, puteti consulta un specialist sau va puteti baza pe o carte de dezvoltare personala. Exista multe pe piata si vei gasi cu siguranta cea mai buna carte de dezvoltare personala pentru nevoile tale.

In plus, dezvoltarea personala poate fi utilizata in mai multe domenii. Sfera personala, profesionala, familiala si relationala. Este o modalitate ideala de a reduce stresul, de a creste motivatia si de a avea o relatie mai satisfacatoare cu tine si cu ceilalti.

Cum se creeaza un plan de dezvoltare personala?

Dezvoltarea personala este un domeniu foarte larg care poate afecta multe parti ale vietii noastre. Daca vrei sa faci schimbari in felul in care esti si sa preiei din nou controlul asupra destinului tau, este important sa fii putin metodic.

Veti avea nevoie de un plan de dezvoltare personala. Acest lucru va va permite sa definiti in mod clar ceea ce va doriti si cum intentionati sa obtineti acest lucru. De cele mai multe ori, un plan de dezvoltare personala contine intre 5 si 7 etape. Va vom prezenta un plan in cativa pasi care descrie cum sa va atingeti obiectivul cu usurinta si metodic. Iata care sunt pasii:

  • Definiti-va obiectivul (obiectivele)

Pentru a avea succes, trebuie sa stiti unde vreti sa ajungeti. Obiectivele pot fi foarte variate, fie ca este vorba de dezvoltarea unei abilitati, de schimbarea unui comportament, de eliminarea unei temeri sau de schimbarea stilului de viata. Nu exista limite si aveti multe optiuni diferite.

  • Bilantul vietii tale

De asemenea, este important sa stii unde te afli in viata ta pentru a schimba lucrurile. Trebuie sa va deschideti ochii si sa va evaluati obiectiv, altfel munca nu va fi la fel de eficienta, deoarece se va baza pe o premisa falsa.

  • Stabilirea de repere sau semiobiective

Schimbarea nu se produce peste noapte. Este un proces care poate dura mult timp si care se desfasoara in etape. Este important sa faceti un bilant in mai multe momente de-a lungul drumului pentru a vedea cat de bine va descurcati. Este necesar sa va definiti in prealabil etapele de referinta, deoarece astfel acestea vor fi mai reprezentative si mai utile.

  • Creati o rutina

Nimic nu se compara cu o noua rutina pentru a face schimbari de durata in obiceiuri. Aceasta va va ajuta sa ancorati aceste noi practici in viata dumneavoastra si ele vor deveni o parte esentiala a rutinei dumneavoastra zilnice. De asemenea, ganditi-va sa definiti „interdictiile”, de exemplu: fara retele de socializare inainte de ora 10.00 sau fara cofeina dupa ora 15.00. Acestea va vor ajuta sa va mentineti noua rutina.

  • Recompenseaza-te pe tine insuti

Reperele si semiobiectivele va permit sa va evaluati progresul, dar va pot si motiva. Cum se face acest lucru? Cu recompense. Mici cadouri, timp de relaxare alaturi de cei dragi, o dupa-amiaza libera acasa.