Usa din fata a casei tale este mai mult decat o usa de intrare, caci aceasta povesteste despre tine, casa ta si familia ta. Usa de la intrare este cea care da tonul pentru tot ce se afla dincolo de ea – casa, decorul si modul in care te simti in interior, atat tu, cat si vizitatorii tai.

In general, usile de intrare sunt fabricate din trei tipuri diferite de materiale: fibra de sticla, otel, lemn sau usi din lemn masiv.  Fiecare material ofera anumite avantaje si dezavantaje si este relativ usor sa alegi dupa ce ajungi sa cunosti toate aceste informatii.

Avantajele si dezavantajele usilor din fibra de sticla

Usile din fibra de sticla este alegerea practica pentru multi proprietari de case. Acestea pot fi gasite intr-un finisaj din lemn cu relief de lemn sau intr-o textura neteda

Usile din fibra de sticla durabila ofera o rezistenta superioara in ceea ce priveste uzura de zi cu zi in comparatie cu alte materiale pentru usa si sunt mai putin susceptibile la zgarieturi.Ele pot fi vopsite sau pictate. Acestea sunt, de asemenea, relativ ieftine si necesita mai putintimp pentru intretinere.

Usile din fibra de sticla pot rezista multi ani – chiar si decenii. Ele sunt, de asemenea, destul de eficiente din punct de vedere energetic, oferind mai multa izolatie decat usile din lemn.

Cu toate acestea, usile din fibra de sticla nu sunt indestructibile. Acestea se pot crapa in urma unui impact puternic. Mai mult, valoarea estetica a usilor din fibra de sticla, chiar si cele vopsite ca sa arate ca lemn autentic, este discutabila pentru multi dintre oamenii care prefera lemn autentic.

Avantajele si dezavantajele usilor din lemn

Usile din lemn ofera o estetica luxoasa pe care toate celelalte materiale incearca sa le imite. Premiate pentru aspectul si simtul superior oferit de fibrele naturale din lemn, usile din lemn sunt, de asemenea, printre cela mai rezistente la uzura obisnuita. In cazul in care usa se zgarie, veti gasi modalitatea de a o repara.

Din pacate, acea frumusete si rezistenta vine la un pret. Usile din lemn sunt relativ la preturi mari comparativ cu alternativele. Ele pot necesita, de asemenea,curatare si intretinere mai frecvente pentru a-si pastra aspectul bun, inclusiv utilizarea vopselele si lacurile.

De asemenea, lemnul nu poate fi alegerea cea mai eficienta din punct de vedere energetic. Expuse la caldura, lumina sau alte elemente, usile din lemn se pot desprinde, se rasucesc, se baloneaza si se deformeaza. Majoritatea dezavantajelor unei usi din lemn sunt legate de eficienta energetica, durabilitatea si intretinerea.

Distingerea fibrelor din lemn

Pentru a afla daca usa ta este din fibra de sticla sau lemn, examineaza mai intai suprafata si culoarea usii. Usile din lemn pastreaza o culoare naturala pentru diferite tipuri de arbori. Daca usa este vopsita, va trebui sa examinezi mai atent structura si design-ul usii.

De asemenea,trebuie sa simti suprafata usii. Suprafata usii din lemn masiv va ramane neteda datorita slefuirii, in timp ce o usa din fibra de sticla poate avea o textura imprimata pe care o puteti simti.

Apoi, trebuie sa verifici partea inferioara si lateralele usii. Daca usa ta este facuta din lemn, atunci placile au trebuit sa fie taiate pentru a se potrivi impreuna si pentru a realiza usa. Astfel, poti vedea cusaturi mici de-a lungul laturilor usii ,langa partea superioara si inferioara, unde panourile au fost conectate impreuna. Usile din fibra de sticla vor fi lipsite de aceste cusaturi deoarece sunt fabricate dintr-un singur panou.

In cele din urma, incearca sa bati pe suprafata usii. Daca usa este din lemn masiv, vei auzi un sunet clar. Usile din fibra de sticla sunt, in general, umplute cu spuma, producand astfel un sunet infundat.