Este unul dintre cele mai importante elemente ale unei masini din punct de vedere al sigurantei

Desi cu greu ii acordam atentie si ni se pare inca un element al masinii, luneta sau parbrizul masinii este un element fundamental. Revizuirea functiilor sale sunt, printre altele, poate indica si ca ofera cca. 30% din rezistenta structurala a unui vehicul si este esentiala pentru a evita prabusirea acoperisului in caz de rasturnare.

Acesta serveste ca suport pentru airbag-ul pasagerului din fata, deoarece se exercita o presiune mare asupra acestuia atunci cand este desfasurat. 90% din informatiile pe care le primim atunci cand conducem vin la noi privind prin parbriz, deci este esential sa il avem curat si in stare buna. Si, desigur, parbrizul joaca un rol important in coeficientul de penetrare aerodinamica al unei masini.

Vezi aici mai multe despre montaj parbrize auto la domiciliu.

In plus, poate servi ca si cazare pentru diversi senzori, cum ar fi camerele sistemelor de siguranta activa ADAS, care la unele marci sunt duble, pentru a masura mai bine adancimea. Aceste sisteme includ, printre altele, avertizarea privind schimbarea involuntara a benzii de circulatie sau franarea automata de urgenta…

De ce ar trebui sa schimb sau sa repar parbrizul

Se intampla oricui ca o fisura care traverseaza parbrizul sa fie un motiv pentru a-l inlocui, dar exista mult mai multe defecte care sunt periculoase in conducere si care necesita inlocuire sau reparatii. Mai mult decat atat, multe dintre aceste defecte pot provoca o respingere la trecerea itp, mai ales daca aceste defecte sunt in campul vizual al soferului, de exemplu:

  • Parbriz cu dungi: cel mai adesea se datoreaza intretinerii slabe a lamelor stergatoarelor. Daca nu le schimbam la timp, ajung sa produca dungi pe sticla care sunt foarte enervante, pentru ca ne reduc vederea.
  • Parbriz inghetat: acestia sunt pori mici pe suprafata sticlei cauzate de circulatia prin zone cu praf si nisip. Ele sunt periculoase, deoarece fac ca perii sa nu se curete bine atunci cand ploua si, de asemenea, sa provoace o viziune foarte redusa cu soarele in fata si noaptea cu semafoarele.
  • Bulleye: pauzele care au forma unui cui spart in sticla sunt cunoscute sub acest nume. Aceste defecte nu sunt o cauza de respingere in ITp, cu exceptia cazului in care se afla direct in campul vizual al soferului.
  • Fisuri in parbriz: fisurile din sticla provoaca de obicei respingerea in ITp daca sunt sau nu in campul vizual, deoarece prezinta un risc, deoarece aceste fisuri tind sa se extinda si, de obicei, provoaca ruperea totala a sticlei.
  • Detasare- laminat: uneori, pe marginile parbrizului exista zone care par a fi murdare, dar care, indiferent cat de mult le curatam, nu dispar. Ce se intampla este ca laminatul se desprinde de parbriz. Desi ni se pare un singur cristal, in realitate parbrizul masinii este formata din doua foi care adera fiecare la o fata a unei foi de material plastic si de aici rezulta parbrizul.

Cele mai comune probleme care iti spun ca a venit momentul sa schimbi parbrizul

Parbrizul masinii dumneavoastra este poate una dintre cele mai importante componente ale vehiculului dumneavoastra, deoarece va permite sa vedeti unde conduceti. Ca urmare, trebuie sa fii la fel de vigilent cu privire la intretinerea si ingrijirea acestuia pe cat ai putea fi la motor.

Parbrizele crapate sau intunecate dau probleme si trebuie sa explorati optiunile de inlocuire a parbrizului masinii daca simtiti ca ceva nu este in regula.

Daca sunteti proprietar de masina nou sau nu sunteti complet sigur de ce este nevoie pentru a va intretine parbrizul, nu va faceti griji. Vom acoperi tot ce trebuie sa intelegeti cu privire la inlocuirea parbrizului masinii, inclusiv semnele care va spun ca parbrizul trebuie inlocuit si problemele comune care apar dupa inlocuirea parbrizului masinii.

De la semne subtile care sunt usor de ratat pana la factori mai evidenti care arata ca parbrizul masinii dvs. trebuie inlocuit , iata cateva dintre lucrurile la care trebuie sa aveti grija:

Daca ati avut recent un accident sau masina dvs. a fost vandalizata, parbrizul dumneavoastra poate avea daune complexe. Veti observa mai multe fisuri care arata ca parbrizul este spart in interior. O astfel de deteriorare nu numai ca va afecteaza vederea, ci creste si riscul de explozie a acoperisului. Trebuie sa mergeti imediat la inlocuirea parbrizului masinii .

Parbrizul masinii dumneavoastra poate dezvolta un cip oricand. Poate aparea din cauza aterizarii unui obiect mic, cum ar fi o pietricica, pe parbriz. Deoarece un cip slabeste de obicei o sectiune a parbrizului, poate provoca daune suplimentare daca este lasat netratat.

Adesea, expertii ca noi pot repara cipuri foarte mici, cu toate acestea, in functie de dimensiunea si numarul de cipuri, acesta nu este intotdeauna cursul recomandat. Mai multe cipuri sau cipuri gigantice garanteaza inlocuirea parbrizului masinii cat mai curand posibil.