Boala parodontala este o afectiune inflamatorie care afecteaza tesuturile care sustin dintii, cum ar fi gingiile, ligamentele si osul. Exista mai multe metode de prevenire a bolii parodontale, care pot include:

Igiena orala corecta – aceasta include periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi cu pasta de dinti si utilizarea ata dentara sau a periutei interdentare pentru a curata spatiile dintre dinti.

Vizite regulate la dentist – acestea sunt esentiale pentru a detecta si trata problema in stadii incipiente.

Controlul fumatului si consumului de alcool – fumatul si consumul excesiv de alcool pot creste riscul de a dezvolta boala parodontala.

Alimentatia sanatoasa – o dieta bogata in vitamine si minerale poate ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.

Managementul stresului – stresul poate creste riscul de a dezvolta boala parodontala, prin urmare, este important sa se gaseasca modalitati de a gestiona si reduce stresul.

Este important de retinut ca, in ciuda acestor metode de prevenire, boala parodontala poate aparea la orice varsta si poate fi tratata cu succes prin tratamente adecvate si ingrijire orala corecta sun atenta supraveghere a unui parodontist.

Ce este o igienizare profesională și când este necesară?

Igienizarea profesionala este un procedeu de curatare a dintilor si a gingiilor care este realizat de catre un dentist sau un igienist dental. Acest procedeu implica curatarea profunda a dintilor si a gingiilor, inclusiv eliminarea placii bacteriene si a tartrului (depunerile mineralizate care se aduna pe dinti si sub gingii).

Există mai multe motive pentru care se recomandă efectuarea unei igienizări profesionale:

Prevenirea bolii parodontale – igienizarea profesionala poate ajuta la prevenirea si controlul bolii parodontale prin eliminarea placii bacteriene si a tartrului.

Mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor – igienizarea profesionala poate ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor prin eliminarea depunerilor si prin prevenirea cariilor dentare.

Identificarea problemelor orale – igienizarea profesionala poate ajuta la detectarea precoce a problemelor orale, cum ar fi cariile dentare sau problemele gingivale.

Profilaxie – igienizarea profesionala poate ajuta la prevenirea aparitiei problemelor orale.

Este recomandat sa se efectueze o igienizare profesionala o data la 6 luni sau mai des, in functie de nevoile pacientului.

Care sunt riscurile bolii parodontale pentru sănătatea generală?

Boala parodontala poate avea un impact negativ asupra sanatatii generale prin intermediul mai multor mecanisme. Unele dintre riscurile bolii parodontale pentru sanatatea generala sunt:

Riscul cardiovascular – inflamatia cronica asociata bolii parodontale poate creste riscul de a dezvolta afectiuni cardiace, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Riscul diabetului – persoanele cu boala parodontala au un risc mai mare de a dezvolta diabet si, invers, persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala.

Riscul de nastere prematura si greutate scazuta la nastere – femeile insarcinate care au boala parodontala au un risc mai mare de a naste prematur si de a avea copii cu o greutate scazuta la nastere.

Riscul de a dezvolta alte boli cronice – inflamatia cronica asociata bolii parodontale poate creste riscul de a dezvolta alte boli cronice, cum ar fi boli pulmonare, boli renale sau boli articulare.

Riscul pierderii dintilor – boala parodontala poate duce la pierderea dintilor si la probleme estetice si functionale.

Este important sa se recunoasca simptomele bolii parodontale si sa se ia masuri pentru a o preveni sau a o trata, deoarece poate duce la probleme de sanatate severe si poate afecta calitatea vietii.