•  Grabirea procesului de angajare iti poate economisi timp azi, dar poate fi costisitor pe termen lung.
  •  Verifica intotdeauna referintele celor pe care ii ai in fata si asigura-te ca descrierea jobului este exacta.
  •  Incearca sa lasi candidatul sa vorbeasca cel mai mult pentru a-ti da seama mai bine ce fel de persoana este.

Pentru o companie mica, angajatii sunt bunul cel mai de pret. Ei sunt cei care isi asuma responsabilitatea indeplinirii obiectivelor companiei prin aplicarea cunostintelor, abilitatilor, experientei si muncii lor. Dat fiind ca fiecare proiect, fiecare interactiune cu clientul si fiecare factura este cruciala pentru compania ta, nu iti poti permite sa ai o experienta neplacuta.

Angajand fie si o singura persoana nepotrivita pe o pozitie anume poti avea parte de un impact mare asupra afacerii tale, mai ales daca ai o echipa mica: poti incetini progresul companiei, poti afecta productivitatea angajatilor si poti avea parte de o risipa de resurse ale companiei. De aceea, recrutarea candidatilor potriviti este esentiala pentru dezvoltarea si succesul afacerii tale.
Construind o echipa foarte buna de angajati, poti spune ca ai castigat o jumatate din batalie. Insa adesea procesul de recrutare poate fi o provocare in sine, mai ales atunci cand compania ta se afla in stadiul de dezvoltare, iar admiterea unui candidat nepotrivit se poate dovedi costisitoare. Iata care sunt cele mai importante greseli din procesul de angajare, pe care companiile mici ar trebui sa le evite, astfel incat sa recruteze si sa retina cei mai calificati candidati.

1. Graba in decizii

Cea mai mare greseala atunci cand faci recrutare de personal pentru o anumita pozitie este sa grabesti decizia. E foarte posibil ca atunci cand ai o afacere mica si mult de lucru, nevoia de a avea oameni care sa poata prelua o parte din volumul de munca sa depaseasca nevoia de a aduce oamenii potriviti in pozitiile potrivite. Este un cerc vicios. Trebuie sa angajezi personal pentru ca te ineci intr-o lista nesfarsita de lucruri de facut, insa daca te grabesti prea tare, vei ajunge sa iti iei alaturi oameni care te costa atat timp, cat si bani.

Cand nu ai mult timp la dispozitie, poti face compromisuri diverse, fie eliminand un proces atent de interviu, fie evitand sa verifici referintele si background-ul. Desi uneori vei avea nevoie sa recrutezi urgent, nu trebuie sa faci niciodata rabat de la calitate si sa ajungi in capcane care iti vor dauna mai tarziu.

De pilda:

  •  Vei irosi costul initial al angajarii, integrarii, acomodarii si trainingului pentru persoana respectiva. Iar asta inseamna atat timp cat si bani.
  •  Salariile sunt scumpe, mai ales daca platesti pe cineva sa faca o treaba pe care nu o poate face.
  •  Angajatii care nu performeaza asa cum ar trebui pot irosi o multime de timp pentru supervizare suplimentara, training sau corectarea greselilor pe care le fac.
  •  Daca trebuie sa concediezi un angajat, exista pasi legali pe care va trebui sa ii urmezi. Nu e usor sa concediezi pe cineva. In plus, te va costa si mai multi bani.
  •  Un angajat care nu isi face treaba poate afecta foarte mult moralul echipei. Daca acea persoana este in contact cu clientii, poate afecta, de asemenea, si reputatia companiei.

Exista o linie fina intre a te misca prea repede si a ramane blocat intr-o analiza continua. Insa poate ca in unele situatii va fi mai bine sa platesti un freelancer care sa iti satisfaca nevoile imediate si sa acorzi mai mult timp pentru a recruta personalul permanent potrivit.

2. Nu verifici ce iti spun candidatii

Din pacate, oamenii nu spun intotdeauna adevarul in CV-uri si nu e deloc usor sa-i depistezi pe cei care exagereaza. Nu sari niciodata peste verificarea referintelor, pentru ca acest pas iti poate oferi o multime de informatii despre punctele forte si punctele slabe ale unui candidat. Verifica, de asemenea, toate diplomele si calificarile enumerate. Daca a trecut mult timp de la incheierea studiilor superioare, e posibil ca respectiva calificare sa nu mai conteze… Insa este o modalitate buna de a verifica daca un candidat aparent stelar spune adevarul.

3. Nu folosesti tehnologia

Exista o multime de tehnologii care pot facilita procesul de angajare. Exista, de asemenea, sisteme de urmarire pentru candidatii de top in programe care iti pot simplifica procesul de recrutare. Vei gasi aplicatii care te ajuta sa creezi listari de locuri de munca, sa le plasezi pe retelele de socializare, sa filtrezi candidatii si multe altele. Probabil ca va fi nevoie sa aloci ceva timp pentru a gasi programul potrivit si a-l face sa functioneze, insa este un timp pe care il vei investi bine.
Daca ti-ai planificat deja totul si nu vrei sa folosesti un software de angajare, asigura-te ca folosesti social media – in special LinkedIn – pentru a crea o retea cat mai ampla cu putinta. Si nu ar strica sa ceri si referinte interne. Poate ca unul dintre membrii actuali ai echipei tale cunoaste pe cineva care ar putea fi perfect pentru acest job.

4. Nu faci Descrieri clare ale joburilor

Angajarea este un proces bidirectional. El tine atat de alegerea candidatului adecvat, cat si de atragerea candidatilor calificati pentru a aplica pentru job. De aceea, anuntul tau de angajare trebuie sa cuprinda o descriere clara a jobului.
Si fii sigur ca nu vei gasi persoana potrivita daca nu exprimi clar ce anume iti trebuie… Stabileste exact ce va avea de facut acea persoana inainte de a incepe cautarea. Care vor fi principalele sale responsabilitati si ce aptitudini sau calificari le vor fi necesare?

Poate parea un proces inutil, insa detalierea fisei postului te va ajuta in fiecare etapa a procesului de angajare. Cu ajutorul acesteia vei avea garantat candidati mai buni si ii poti elimina rapid pe cei nepotriviti. De asemenea, descrierea poate evidentia calitatile dorite, cum ar fi empatia sau gandirea rapida, la care poti fi atent in timpul unui interviu.
Cel mai bun lucru pe care il vei putea face este sa scrii o descriere clara a jobului, intr-un mod care sa trezeasca interesul unui candidat.

5. Recrutare fara plan de retentie

Foarte adesea companiile mici fac greseala de a adauga in echipa membri noi fara sa aiba o strategie adecvata de retentie. Drept urmare, ei ajung sa se confrunte cu problema fluctuatiei angajatilor. Pe langa impactul negativ asupra dezvoltarii companiei, uzura angajatilor poate creste si cheltuielile si poate afecta cultura muncii. Iata de ce este obligatoriu sa ai o strategie eficienta pentru a asigura satisfactia angajatilor, astfel incat acestia sa nu plece din companie.

Din fericire, exista multe moduri prin care poti pastra talentele de top in compania ta. Una dintre cele mai simple si eficiente modalitati este sa oferi un aranjament flexibil de lucru, cum ar fi lucrul intr-un spatiu de co-working din apropierea locuintei lor. Cand oferi angajatilor confortul lucrului la distanta, acestia ajung sa lucreze intr-un mediu profesionist, dar relaxat, ceea ce le va creste si mai mult productivitatea.

Oferirea unei pregatiri de cea mai buna calitate, recunoasterea eforturilor si realizarilor lor, promovarea in cadrul companiei, derularea de programe de mentorat si altele asemenea sunt printre cele mai bune practici de retentie pe care le pot urma companiile mici.

6. Lipsa evidentierii beneficiilor

Foarte adesea, companiile mici nu sunt suficient de increzatoare pentru a concura cu organizatiile mai mari atunci cand vine vorba de atragerea de talente. Este important de retinut ca banii nu sunt singurul factor care atrage un candidat la un loc de munca. Beneficiile soft joaca, de asemenea, un rol crucial in a face un talent de top sa se multumeasca sa vina intr-o companie mica in loc sa opteze pentru o organizatie mare.

De aceea trebuie sa subliniezi fiecare beneficiu pe care compania ta il ofera angajatilor sai pe tot parcursul procesului de angajare, de la postarea si promovarea anuntului, pana la interviul final. Beneficiile pot include lucrul la distanta, programul de lucru flexibil, recompense bazate pe performanta, reduceri pentru angajati, asigurari de sanatate, bonus de recomandare a angajatilor etc.

7. Neglijarea skill-urilor tehnice si soft

Cand vine vorba de angajare, companiile mici acorda adesea o importanta mare talentului si abilitatilor tehnice. Ei au tendinta de a ignora abilitatile soft ale candidatului. Retine intotdeauna ca un candidat cu o atitudine gresita nu se poate dovedi niciodata potrivit pentru o companie. Este un motiv-cheie pentru care multi candidati nou angajati nu reusesc sa prospere in companie, iar ecuatia angajator-angajat nu functioneaza mai mult de cateva luni.

In timpul procesului de recrutare, asigura-te ca stii clar daca persoana cu care stai de vorba este sau nu un jucator de echipa. Puterea comunicarii, atitudinea pozitiva si empatia se numara printre celelalte abilitati soft importante de care trebuie sa tii cont la un candidat. Pe langa indeplinirea tuturor cerintelor tehnice si de competente, candidatii pe care ii angajezi trebuie sa fie si potriviti pentru valorile si cultura de baza ale organizatiei.

8. Nu profiti la maximum de interviu

Interviurile sunt marea ta sansa de a cunoaste persoana cu care vei lucra. Organizeaza in prealabil un interviu telefonic rapid pentru a acoperi eventualele lacune si pentru a economisi timp in conversatiile fata in fata.

Construieste interviuri prin care sa obtii tot ce e mai bun de la oameni, in loc sa incerci sa-i incurci. Incearca sa te gandesti la intrebari deschise care nu limiteaza doar la raspunsuri da/nu. Ofera candidatului un spatiu in care sa poata vorbi. Daca discuti cea mai mare parte a aspectelor intr-un interviu, nu te va ajuta sa iei o decizie.
Elaboreaza intrebari de interviu cu scopul de a-ti face o idee clara despre persoana pe care o ai in fata, cum lucreaza si cat de flexibila este. Majoritatea companiilor mici se transforma si evolueaza rapid, astfel ca skill-urile transferabile sunt adesea importante. De asemenea, acorda atentie intrebarilor pe care ti le pune candidatul, pentru ca acestea iti vor spune multe despre cat intelege acesta despre afacerea ta, despre prioritatile sale si despre nivelul de interes pentru compania in care ar putea lucra.

Concluzie

Fiecare angajator isi doreste sa angajeze cele mai bune talente pentru compania sa. De aceea trebuie sa-ti definesti filozofia de angajare inca de la inceput. Prin implementarea celor mai bune practici de angajare, companiile mici pot identifica, atrage si retine candidatii care bifeaza toate cerintele legate de know-how-ul tehnic, abilitatile soft si alte cerinte organizationale.
Retine ca si daca ai nevoie urgent sa gasesti personal, daca sari peste pasii cheie – precum realizarea unei fise bune a postului si verificarea referintelor candidatilor – poti avea mari probleme in continuare. Nu e intotdeauna usor sa gasesti oamenii potriviti pentru afacerea ta, dar evitarea acestor greseli din procesul de angajare iti poate imbunatati sansele de succes in recrutare.
Dupa ce ai facut o angajare, asigura-te ca oferi angajatilor tai un mediu de lucru flexibil, propice cresterii si productivitatii.