Este posibil sa nu ti-ai pus niciodata aceasta intrebare. Pentru ce foloseste o simpla bucata de sticla plasata in partea din fata a vehiculului? In mod logic, este evident ca serveste pentru a avea o vizibilitate buna atunci cand conduceti, dar are alte functii la fel de importante.

Este foarte important sa aveti fereastra din fata, mai bine cunoscuta sub numele de parbriz, in stare buna, deoarece o pata ar putea provoca o lipsa de vizibilitate. Este esential, pe de alta parte, sa fii sigur ca este curat pentru a evita un accident din lipsa vederii.

Este greu de crezut ca serveste pentru ceva mai mult decat pentru a oferi soferului un camp vizual bun, dar adevarul este ca joaca alte roluri vitale atunci cand ne urcam in masina. Vrei sa descoperi unele dintre ele? Intra pe Parbrize BMW daca ai probleme cu parbrizul tau.

Ce functii sunt in spatele parbrizului

Stim foarte putine despre ele, dar cu siguranta data viitoare cand te urci in masina iti vei da seama ca nu serveste doar ceea ce ai crezut dintotdeauna. Pentru ce este parbrizul? Ele servesc la:

  • O rezistenta mai mare la intreaga masina: In cazul unui accident, prezenta ferestrei din fata determina consolidarea a pana la 30% din rezistenta structurii vehiculului prin prezenta unui astfel de aranjament.
  • Suportul airbag-ului pasagerului fata: Ca si in cazul precedent, prezenta unui parbriz in stare buna reuseste sa apese si sa opreasca milisecundele airbag-ului dupa accident. Exercitarea acestei rezistente permite masurii de protectie sa tinda sa se umfle in jos, reusind sa protejeze capul pasagerului.
  • Acesta serveste ca o frana la distrugerea acoperisului: In ultimii ani, structurile vehiculelor au suferit imbunatatiri puternice, dar chiar si asa, dezmembrarea partii superioare a masinii continua sa faca ravagii intr-un accident ipotetic. Cu toate acestea, parbrizul exercita presiune pentru a preveni sau a reduce deteriorarea acoperisului in cazul unei intoarceri.

Crezi ca a fost doar o alta masura de securitate inainte de a citi aceste alte functii care, de obicei, trec neobservate? Datorita importantei sale ca element de securitate, este necesar sa efectuam o intretinere buna pentru a ne imbunatati propria siguranta.

Ai suferit impactul cu o mica piatra si ai o mica zgarietura pe parbriz? Cel mai indicat ar fi sa te adresezi unui atelier specializat pentru a vedea ce solutie se poate da. In unele cazuri, daca o astfel de lovitura nu a afectat structura generala a parbrizului, aceasta poate fi fixata cu ajutorul masinilor corespunzatoare.

Daca aceasta verificare nu este efectuata, sticla ar putea ajunge sa crape complet, facand reparatia o cheltuiala necesara care ar fi putut fi evitata. Asa ca, nu strica banii cand vine vorba de intretinerea parbrizului in stare perfecta!

Ca informatii suplimentare pentru persoanele care au nevoie de protectia unei masini blindate, sunt fabricate si parbrize antiglont. Nu e comun, dar ele exista. Acestea au grosimi cuprinse intre 25 si 80 de milimetri, capabile sa reziste la impactul proiectilelor de calibru mare. Daca este necesar, spatiul parbrizului poate fi folosit ca iesire de urgenta: detonarile determina incendierea acestuia, astfel incat ocupantii sa paraseasca vehiculul prin gaura nou creata.

Tipuri de parbriz

Parbrizele joaca un rol important in functionarea oricarui vehicul. Acestea trebuie sa fie extrem de durabile si sigure, astfel incat sa limiteze cantitatea de rani cauzate in cazul in care soferul este implicat intr-un accident.

Toate tipurile de sticla utilizate la fabricarea parbrizelor sunt considerate sticla de siguranta, cu toate acestea, exista doua variante comune disponibile pentru cumparare. Aruncam o privire asupra acestor doua tipuri de sticla de parbriz si explicam avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

Sticla laminata este locul in care doua bucati de sticla sunt atasate una de cealalta folosind polivinil butiral (PVB), care este un tip de plastic transparent. Pe parbriz se aplica caldura extrema si presiune ridicata, care, la randul sau, fuzioneaza PVB-ul si foile de sticla.

Exista mai multe beneficii in utilizarea sticlei laminate pentru parbriz. Un avantaj major este ca vinilul impiedica spargerea sticlei in cazul in care masina este implicata intr-o coliziune. Acest lucru previne toate tipurile de rani care ar fi in mod normal asociate cu spargerea sticlei.

Un alt beneficiu este ca ajuta la protejarea soferilor care nu poarta centura de siguranta, actionand ca o bariera daca sunt aruncati inainte pe parbriz.

Sticla laminata este utilizata cel mai frecvent in toate tipurile de vehicule datorita proprietatilor sale de siguranta. Cel mai adesea este folosit pentru realizarea parbrizului si, in unele ocazii, este folosit si pentru geamurile laterale si geamurile din spate. In afara industriei auto, sticla laminata este utilizata pe gemurile magazinelor sau in zonele din casa unde ar putea fi sparta in caz de accident.

Celalalt tip de sticla care este folosit este sticla calita, care este o sticla mai tare si mai rezistenta decat sticla standard. Acest tip de sticla trece printr-un proces care implica incalzire si racire rapida, ceea ce face ca sticla sa se sparga in multe bucati asemanatoare pietricelei in cazul in care ar fi sparta.