Atunci cand contractezi o firma care iti pune la dispozitie gazduire web ieftina, trebuie sa stii ca una dintre cele mai importante functii dintr-un pachet este cea de backup automat. Daca aceasta lipseste, esti nevoit sa creezi copii de rezerva in mod manual, procesul fiind unul stresant, care consuma destul de mult timp.

In plus, datele tale raman salvate doar pe computer, de unde poti sa le pierzi. Din fericire, acest scenariu poate fi evitat usor cu ajutorul companiei potrivite de web hosting! Specialistii de la THC.ro ne-au explicat mai multe despre acest subiect.

Cum functioneaza serviciul de backup automat?

Traim intr-o era digitala, insa acest lucru nu garanteaza intotdeauna siguranta. Fiecare afacere online este supusa la un risc de hacking din clipa in care isi incepe activitatea, iar posibilitatea de a fi atacat nu este inexistenta. Schimbarea datelor sau stergerea acestora duce la multe consecinte negative, fiind esential sa poti lua masuri pentru a readuce lucrurile la normal. Aceasta este singura cale prin care iti poti salva reputatia si sa eviti pierderile financiare masive.

Companiile de gazduire web ieftina stiu acest lucru, iar serviciul de backup automat ajuta pe oricine sa depaseasca obstacolele de acelasi tip. Acesta are loc saptamanal sau la fiecare 24 de ore si tu decizi ce fisiere sa excluzi inainte de efectuarea operatiunii. Spre exemplu, poti modifica doar temele, fara baza de date. Indiferent de preferinte, procesul este finalizat in doar cateva minute.

Cand ai nevoie de un backup?

Cea mai frecventa situatie in care trebuie efectuata o restaurare este atunci cand se produce o greseala in coduri. Daca lucrezi cu WordPress si incerci sa modifici fisierul functions.php, trebuie sa te asiguri ca noua linie este compatibila cu cele anterioare. In caz contrar, ai sansa de a te trezi cu site-ul inactiv. Atunci cand lucrurile nu merg conform asteptarilor, este important sa dispui de o copie. In acest fel, nu vei pierde vizitatori si nici pozitia in ranking.

Alte evenimente ce necesita backup pe serverul de gazduire web ieftina sunt prezenta unui software malware si atacurile digitale. Exista multe persoane care incearca sa gaseasca vulnerabilitati in servere, utilizand diverse tehnologii pentru combaterea securitatii. Scopul este cel de a elimina brandurile de pe piata sau de a obtine beneficii financiare.

Schimbarile nesolicitate nu trebuie insa sa iti afecteze reputatia sau sa te elimine. Atat timp cat dispui de copii automate ale fisierelor, ai toate sansele sa continui activitatea.

Cat de greu este sa realizezi un backup manual?

Desi crearea unor copii de rezerva nu necesita cunostinte tehnice, este obligatoriu sa faci asta in mod constant. Majoritatea proprietarilor de afaceri folosesc module, dar sunt si persoane care prefera utilizarea unui client FTP pentru proces. Acesta permite accesul la folderul public_html, unde se gasesc toate fisierele. In ambele cazuri, exista insa riscul de a pierde arhiva.

Pe de alta parte, un backup creat in cPanel va ramane mereu in aceeasi zona. Sunt salvate inclusiv versiunile mai vechi ale site-ului, iar tu poti restaura alternativa preferata printr-un singur click. Serviciul de backup automat nu este oferit mereu in mod gratuit si trebuie sa verifici daca acesta a fost inclus in planul de gazduire web ieftina inainte de achizitie.