comportamentul de consum

Comportamentul de consum al berii in Europa

Intr-un articol recent vorbeam despre berea in Romania, cum inca se mentine printre preferintele romanilor si ce inseamna acest lucru pentru economia nationala; totusi, in Europa, situatia este foarte diferita: comportamentul de consum al berii a suferit modificari importante, oamenii orientandu-se catre marcile ieftine si consumul…acasa.

Comportament de consum in cauza n-ar trebui sa ne mire dat fiind pretul foarte mare al unei beri la terasa sau la un bar din strainatate…

Comportamentul de consum – modificari si…consecinte

La nivelul Uniunii Europene, productia de bere a scazut cu 6% in ultimii 3 ani, iar consumul cu 8%. Motivul? Comportamentul de consum, adica orientarea catre marcile ieftine de bere in defavoarea celor premium si preferinta de a consuma berea…acasa, datorita cheltuielilor mari pe care le presupunea o bautura la terasa sau la bar.

Rezultatul? 260.000 de locuri de munca desfiintate, rata fortei de munca din industra berii la nivel european scazand cu 12%, iar a celei generale – cu 2%, conform unui studiu realizat de Ernst & Young.

Dar comportamentul de consum al berii difera si in functie de zonele Europei: in tari ca Irlanda, Spania, Portugalia sau Grecia, berea se consuma in proportie de 60% in localuri, in timp ce in tarile baltice, majoritatea savureaza un pahar de bere rece… acasa.

Si in Romania s-a produs o modificare in ceea ce priveste consumul de alcool, dar de alta natura: in timp ce consumul de bere a crescut, cel de bauturi tari, cum ar fi tuica sau rachiul, a inceput sa scada inca din anul 2009, dupa o perioada de 8 ani de crestere constanta.

Comportamentul de consum si pretul berii in lume

In Europa, Elvetia si Norvegia au cea mai scumpa bere la bar; spre exemplu, in Oslo, o bere servita intr-un local costa 13,18$, in Stravanger – 12,83$, in Zurich – 10,54$, in Geneva – 9,12$, iar in Berna – 7,46$,comportamentul de consum conform jurnalistilor de la Bloomberg.

Dar nici pe alte continente situatia nu este mai roz: in Tokyo, pentru o o bere la bar trebuie sa scoti din buzunar  aproximativ 10,56$, in Nagoya – 11,37$, iar in Luanda, Angola – 6,62$.

La noi, berea la terasa nu este un lux, inca ne permitem sa ne mai facem, din cand in cand, aceasta placere fara a cauza gauri mari in buget.

Comportamentul de consum in Romania, din punct de vedere al berii, nu arata rau deloc, inca, deci sa ne grabim sa profitam de situatie pana cand va fi nevoie sa strangem bani in pusculita special pentru o iesire cu prietenii! 😉