Salariul si banii pentru zile negre

Ziua de salariu…cea mai asteptata zi a lunii! Ziua in care nenumaratele ore de munca, de stres, momentele de oboseala si nervi se concretizeaza in ceva palpabil: bani! Daca a meritat sau nu, aceasta este o intrebare la care trebuie sa ne raspundem fiecare in parte, insa cert este ca trebuie sa ne intretinem si, daca se poate, sa mai punem deoparte si ceva bani pentru zile negre.

La fel ca orice minune, salariu dureaza cam tot trei zile.  Nici nu l-am luat bine si incepem sa-l si dam: chirie, intretinere, lumina, telefon, mancare…si lista continua. Tragem aer adanc, ne punem cateva intrebari existentiale  (ce rost are viata, cine si de ce se joaca cu nervii nostri…etc), ne oprim inainte de a depasi granite catre tinutul “Emo” si apoi tragem linie: ce a mai ramas? Ce am reusit sa strangem pentru zile negre (in afara de griji)?

“Parti albe” din “zile negre”

Dar hai sa fim optimisti si sa vedem si “partea plina” a portofelului, nu cu bani, bineinteles, ci cu diverse alte lucrusoare pe care fiecare dintre noi le tine in el: o iconita (care ne aminteste de faptul ca Dumnezeu ne ajuta, dar mai intai trebuie sa ne ajutam noi), o poza cu familia (care te-ar ajuta daca tu n-ai considera ca esti “prea mare sa le ceri ajutorul”), cateva chitante (care-ti aduc zambetul pe buze gandindu-te ca macar p-alea le-ai platit) si, sa zicem, o listuta cu titluri de carti pe care planuiesti sa le citesti.

Opa, iata, ti-ai amintit ca ai si niste hobby-uri care, spre deosebire de bani care doar “intretin fericirea”, chiar te fac fericit!

„Money won’t make you happy… but everybody wants to find out for themselves.” (Zig Ziglar)

Toti avem cel putin un hobby sau un talent. Crede-ma, toti! Poate ca nu compui poezii sau nu faci bungee jumping, dar trebuie sa-ti placa sa faci ceva! Si privitul la televizor poate fi folositor… atat timp cat televizorul functioneaza. De ce spun toate astea? Pentru ca orice hobby sau talent poate fi transformat intr-o sursa de bani albi…pentru zile negre.

Cum economisesti bani pentru zile negre?

Asadar, ai ajuns la concluzia ca, in ceea ce priveste salariul, nu poti aduce imbunatatiri si nici nu-ti poti schimba job-ul din diverse motive (vrei sa capeti experienta in domeniu, nu gasesti altceva, iti place mult prea mult ce faci si nu poti renunta ). Deci salariul nu te poate ajuta sa strangi bani pentru zile negre. Ai 2 solutii: fie speri ca nu vor veni si te complaci in situatie, fie adopti cea mai simpla si placuta cale – iti transformi talentul intr-o sursa de venit!

Iti place sa citesti? Scrie referate sau proiecte pentru colegi mai lenesi (nu incurajam acest lucru, dar stim ca oricum se practica)! Canti la un instrument? Sunt nenumarate baruri unde poti primi ceva banuti in schimbul talentului tau! Iti place sa cosi, sa desenezi, sa pictezi, sa confectionezi? Moda “handmade” e in floare! Iti plac copiii? Ai fi surprins(a) cati bani pot plati unii parinti pentru o seara linistita in oras, fara urletele celor mici! Posibilitatile sunt nenumarate!

Pur si simplu nu te pricepi la nimic in ruptul capului? Atunci uita-te in jur, in propria casa: ai multe obiecte vechi, urate (din punctul tau de vedere), multe cadouri pe care le-ai primit si la care te-ai bucurat “artificial”…vinde-le pe internet! Orice se vinde pe internet! Lumea e plina de oameni cu pasiuni ciudate care te pot ajuta pe tine sa previi temutele zile negre.

Pasi pentru a depasi zile negre

  1. Identifica-ti talentul (oricare ar fi el);
  2. Analizeaza competitia locala (cati oameni “din jur” fac acelasi lucru, care iti este concurenta?)
  3. Calculeaza-ti investitia initiala (va fi nula sau foarte mica, iar promovarea – gratuita gratie bunului internet), timpul si efortul depuse;
  4. Prinde curaj si apuca-te (nu are ce sa iasa rau, oricum faci ceva ce-ti place)!

Si, cu putin noroc, in timp poti face ca acest hobby initial sa devina, dintr-o sursa de banuti pentru zile negre, intr-o afacere pentru o viata roz! Voi cum strangeti bani pentru zile negre?