Societatea cu raspundere limitata (SARL) este o forma juridica utilizata pe scara larga in contextul unui proiect de creare a unei intreprinderi cu mai multi asociati.

Cu toate acestea, inainte de a lua o decizie finala cu privire la alegerea formei juridice, este necesar sa se poata stabili care sunt avantajele crearii unei SARL in locul unui alt tip de societate. Coltul antreprenorilor prezinta avantajele de care pot beneficia antreprenorii care aleg sa infiinteze o SRL. Puteti apela la diverse servicii de infiintare firma online.

Crearea unui SRL permite mai multi manageri

Antreprenorii care decid sa infiinteze o societate cu raspundere limitata au posibilitatea de a numi mai multi administratori, ceea ce poate fi foarte util pentru anumite proiecte de creare de afaceri. De exemplu, atunci cand doua persoane formeaza un parteneriat pentru a-si desfasura impreuna activitatea, este posibil ca ambele sa trebuiasca sa actioneze in calitate de manageri. Functionarea consiliului de administratie trebuie sa fie clar definita in statutul societatii.

Crearea unui SRL pentru a proteja partenerii minoritari

Normele de functionare ale unei SRL sunt reglementate in mare parte de dispozitiile Codului comercial. Prin urmare, partenerii nu au posibilitatea de a organiza operatiunea asa cum considera necesar, asa cum se poate intampla in cazul unei SAS. Majoritatea regulilor de functionare sunt prevazute direct in lege, iar statutul societatii SARL rareori se poate abate de la acestea (sau doar in anumite limite). Prin urmare, partenerii minoritari beneficiaza de un cadru de protectie datorita SARL.

Pentru a crea o SARL sunt posibile mai multe tipuri de contributii

Crearea unei SARL permite partenerilor sa faca mai multe tipuri de contributii si in moduri diferite. In ceea ce priveste tipul de contributii, este posibil sa se faca:

  • contributii in numerar, care sunt eligibile pentru o reducere de impozit in anumite conditii,
  • contributii in natura,
  • si contributiile in industrie.

In plus, in ceea ce priveste diferitele modalitati de a face contributii la SARL, este posibil sa :

  • sa faca aporturi sub forma de capital social, caz in care partenerului i se ofera in schimb actiuni,
  • sau pentru a face contributii sub forma unui cont curent al partenerului. In acest caz, partenerul devine creditor al societatii.

In cazul unei societati cu raspundere limitata, capitalul social este stabilit in mod liber

Legea nu impune un capital social minim pentru o societate cu raspundere limitata; pur si simplu este obligatorie existenta unui capital social. De asemenea, nu exista un prag maxim. In sfarsit, SARL poate fi infiintata cu capital variabil, ceea ce nu este cazul societatilor pe actiuni, de exemplu.

Acest lucru face posibila introducerea si/sau eliminarea partenerilor intr-un mod extrem de flexibil si aproape fara formalitati (nicio procedura de majorare sau reducere a capitalului social).

Crearea unei SARL pentru a fi afiliata la sistemul de asigurari sociale pentru lucratorii independenti

Majoritatea administratorilor de societati cu raspundere limitata sunt afiliati la sistemul de asigurari sociale pentru lucratorii independenti (fostul RSI). Aceasta afiliere prezinta mai multe avantaje pentru creatorii de intreprinderi in comparatie cu afilierea la sistemul general de asigurari sociale.