Vanzarea unei masini second hand este o sarcina care necesita anumiti pasi pentru ca procesul sa aiba succes si sa fie realizat legal. Iata cateva sfaturi de la pregatirea masinii si pana la documentele de care ai nevoie pentru a face vanzarea.  Vezi aici o galerie auto.

Cum trebuie sa fie masina pentru a fi vanduta fara probleme?

Deoarece achizitionarea unei masini second hand implica o investitie semnificativa, cei care sunt in cautarea unui vehicul se asteapta ca o serie de conditii sa fie indeplinite pentru a face o achizitie in siguranta. Asa ca mai jos impartasim cateva puncte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand iti pui masina la vanzare, astfel incat sa ai o experienta de succes:

Starea vehiculului

Primul lucru este sa va asigurati ca vehiculul este in stare mecanica si fizica buna.

Desi exista aspecte care trebuie revizuite si reparate in ateliere specializate, exista si alte detalii pe care le puteti corecta, cum ar fi urme mici de lovituri, zgarieturi care pot disparea cu pasta de lustruire sau inlocuiti o lumina care nu mai functioneaza corect.

Partea estetica are, de asemenea, un impact semnificativ atunci cand vine vorba de o negociere, deci este necesar sa se faca o curatare generala a masinii, care poate include o curatare profunda al podelei si scaunelor, aplicarea siliconului in materialele plastice, spalarea exterioara si aplicarea de ceara la exterior pentru un luciu frumos.

Asigurati-va ca documentatia este actualizata

Avand documentele in ordine, vehiculul dumneavoastra va da o mai mare incredere potentialilor cumparatori si va facilita procesul de vanzare:

 • Factura originala a vehiculului: Acesta este documentul care a fost emis in prima instanta atunci cand cumparati o masina de la o agentie auto si va permite sa confirmati ca sunteti proprietarul vehiculului dvs. Daca sunteti al doilea proprietar, trebuie sa aveti acest document aprobat in mod corespunzator pe numele dvs.
 • Cartea de circulatie valabila: Acesta este unul dintre cele mai importante documente pentru a dovedi legalitatea vehiculului dumneavoastra si dreptul dumneavoastra de proprietate asupra acestuia. Amintiti-va ca trebuie sa-l reinnoiti la fiecare 3 ani.
 • Istoricul detinerii: Titularizarea este o taxa anuala care trebuie platita de proprietarii de vehicule, iar valoarea sa depinde de pretul masinii, varsta, modelul si amortizarea. Cea mai mare suma de plati sau o certificare (care acopera ultimii cinci ani) trebuie sa fie livrate, si/sau documente care aproba schimbarea placilor.
 • Documente de verificare a vehiculului: Acest document este valabil timp de 180 de zile sau 2 ani, in functie de tipul de vehicul. Verificati daca este valabil si daca este pe cale sa expire, trebuie sa il reinnoiti prin prezentarea cartii de circulatie si dovada verificarii anterioare.
 • Inregistrari de intretinere: Este important sa pastrati dovada momentelor in care ati dus masina la intretinere preventiva, deoarece acest lucru arata ca masina a fost bine ingrijita.

Cum pot determina pretul masinii mele?

Pentru a seta pretul autovehiculului dumneavoastra este necesar sa fiti atenti la piata masinilor second hand, astfel incat acesta sa nu depaseasca valoarea sau sa ramana sub medie.

De ce sa cumparati o masina SH?

Iata care sunt cele mai mari motive pentru care ar trebui sa cumparati un vehicul second hand:

 • Economisiti bani la pretul de achizitie – daca puteti trai fara mirosul de masina noua.
 • Poti gasi masini care respecta toate normele de poluare din prezent chiar daca sunt mai vechi.
 • Amortizarea este mult mai mica cu un vehicul care are cel putin trei ani.
 • Masinile si camioanele de astazi raman fiabile mai mult timp, ceea ce a contribuit la cresterea varstei medii a vehiculelor pe drumurile din SUA la aproximativ 11,6 ani (si in crestere).
 • Programele second-hand certificate – vehicule second hand care au fost reconditionate si ofera garantii – ofera masini in stare „ca noi”, cu aproximativ 2,7 milioane vandute anul trecut.
 • Rapoarte detaliate despre istoricul vehiculului bazate pe un numar de identificare a vehiculului (VIN) sunt disponibile de la companii precum Carfax, AutoCheck si VINCheckPro.
 • Optiuni de finantare atractive – imprumuturi cu rata redusa – pentru multe vehicule CPO pentru cumparatori calificati.
 • Tarife mai mici de asigurare, deoarece unul dintre factorii cheie ai costului este valoarea vehiculului.
 • Puteti conduce o masina „mai buna” decat v-ati putea permite altfel.

Aproximativ 41 de milioane de cumparatori vor cumpara vehicule second hand in acest an, 30% de la dealeri in franciza – inclusiv 2,75 milioane de vehicule CPO – comparativ cu aproape 17 milioane de vanzari de masini noi.

Multi cumparatori de masini noi  sunt asteptati sa opteze pentru un vehicul second-hand in loc de un nou. Diferentia de pret in platile medii lunare intre vehiculele noi si cele uzate se largeste, a spus recent o persoana din industrie. Consumatorii, chiar si cei cu un credit excelent, fac calculele si multi vor alege sa cumpere vehicule second hand de la dealerii de masini noi.