Medicul ginecolog este specialistul in sistemul reproducator feminin, contraceptie, sarcina si menopauza. Cand sa-l consulti? Cum sa-l gasesti? Ce sa faci inainte de o consultatie? Iata raspunsurile!

Ce inseamna „ginecologie”?

Etimologic, termenul „ginecologie” inseamna „studiul femeilor”. Practicata de un medic ginecolog, aceasta specialitate este dedicata managementului afectiunilor aparatului genital feminin. Ea se ocupa de probleme legate de menstruatie sau menopauza, contraceptie, boli ale sanului, uterului, ovarelor, trompelor uterine si organelor genitale externe, precum si cancerele feminine.

Ce este un obstetrician-ginecolog?

Ginecologia obstetrica se refera la monitorizarea sarcinii si a nasterii. Un medic obstetrician are grija de femeie, dar si de copilul pe care il poarta, asistat de o moasa si/sau de o asistenta. Efectueaza examinarile (ecografie, amniocenteza etc.) si stabileste diagnosticul prenatal.

Care este rolul medicului ginecolog?

Medicul ginecolog este specialistul in organele genitale feminine, sanii si afectiunile asociate. Trebuie consultat la prescrierea unei metode de contraceptie, monitorizarea sarcinii si menopauzei.

Consultatia la medic dintr-un cabinet de ginecologie Mures trebuie facuta cu mare incredere.

Cand sa te consulti?

Prima consultatie are loc de obicei la inceputul activitatii sexuale, in vederea prescrierii contraceptiei. Apoi, urmarirea trebuie sa continue pe tot parcursul vietii, cu cel putin o vizita pe an. In afara de aceasta, pacientele trebuie sa se consulte in caz de perioade dureroase, dureri pelvine, dureri de san, neregularitati menstruale, sau orice alta situatie anormala. Medicul ginecolog este si interlocutorul privilegiat in contextul sarcinii si in momentul menopauzei.

Cum se desfasoara o consultatie?

Consultatia cu medicul ginecolog trebuie facuta cu mare incredere, in primul rand o discutie asupra motivului consultatiei, asupra ascultarii la intrebarile pacientului care vor duce la o examinare explicata pacientului pentru o impartasire a importantei acestei consultatii.

In timpul examenului clinic, medicul ginecolog efectueaza un examen vaginal, palparea abdomenului si examinarea sanilor. El introduce un speculum pentru a observa cavitatea vaginala si colul uterin. La un pacient tanar, aceasta examinare nu este efectuata sistematic. Frotiul Papanicolau (FCU) pentru screeningul cancerului de col uterin se efectueaza numai de la varsta de 25 de ani.

Cum sa te pregatesti pentru o consultatie?

Sunt furnizate toate rezultatele examinarilor anterioare: mamografie, analiza de sange, ultimul frotiu. Nu este necesara epilarea cu ceara inainte de o consultatie cu medicul ginecolog. Dusul zilnic este suficient si nu este indicat sa folosesti articole de toaleta intime inainte de a merge la programare.

Ce trateaza un medic ginecolog?

Medicul ginecolog se ocupa de infectiile cu transmitere sexuala (ITS), tulburarile menstruale si screening-ul pentru cancer la femei. Intervine in tratamentul endometriozei, prolapsului (coborarea organelor) si simptomelor legate de menopauza.

Ce examinari efectueaza un ginecolog?

Ginecologul examineaza organele genitale externe (perineu) si interne (colul uterin, cavitatea uterina, mucus cervical), precum si sanii. De asemenea, efectueaza diversele examinari de urmarire a gravidei.

Cum sa gasesti un ginecolog?

Este posibil sa gasesti un medic ginecolog sau un obstetrician-ginecolog in apropierea casei tale datorita Casei de asigurari de sanatate. Insa, medicii ginecologi pot fi consultati liber de catre pacienti, fara ca acestia sa fie nevoiti sa treaca prin medicul curant.