Generatoarele electrice sunt masini sau dispozitive care convertesc un anumit tip de energie in energie electrica. Dar, ce tipuri de generatoare electrice exista? In acest articol vom rezolva cele mai frecvente indoieli cu privire la diferitele tipuri de generatoare de energie electrica.

Unele generatoare electrice sunt folosite de companiile de energie pentru a transforma si furniza energie pentru reteaua electrica. Altele sunt pentru uz privat, casnic sau industrial. Acestea din urma sunt utilizate mai ales atunci cand nu exista curent electric disponibil si este necesara o sursa de energie electrica pentru a porni dispozitivele. Si tocmai asupra acestor tipuri de generatoare ne vom concentra astfel incat sa aveti toate informatiile de care aveti nevoie.

Ce tipuri de generatoare electrice exista?

Cele mai importante sunt:

  • Generatoare electrice electromecanice;
  • Generatoare electrice electrochimice;
  • Fotovoltaice

Acestea includ si alte subcategorii. Sa vedem in detaliu.

Ce tipuri de generatoare electrice electromecanice exista?

Aceste generatoare de energie electrica sunt cele capabile sa transforme energia provenita de la un motor. Aceasta transformare are loc cu ajutorul a doua tipuri diferite de dispozitive in functie de energia ce urmeaza a fi utilizata: alternatoare sau dinamuri.

Unele tipuri de generatoare electrice electromecanice sunt:

  • Generatoare pe benzina;
  • Generatoare cu motoare diesel;
  • Generatoare dinamice. Ele sunt utilizate in mare parte de centralele electrice pentru a genera energie pentru alimentarea retelei. Cele mai utilizate sunt generatoarele eoliene sau generatoarele eoliene, hidraulice.

Ce tipuri de generatoare electrice electrochimice exista?

Aceasta clasificare a generatoarelor electrice include bateriile si acumulatoarele reincarcabile.

Bateriile sunt utilizate in principal pentru utilaje care functioneaza cu energie electrica fara a fi nevoie sa se conecteze la retea. Stivuitoarele, stivuitoarele sau turnurile de iluminat sunt cateva dintre dispozitivele care au de obicei acest tip de generator.

Ce sunt generatoarele fotovoltaice?

Sunt un tip de generatoare electrice care obtin energie de la soare pentru a o transforma in energie electrica. Asa functioneaza panourile solare fotovoltaice deja comune astazi.

Care sunt asa-numitele generatoare conventionale?

Sunt generatoare pe benzina si diesel si includ generatorul modern cu invertor ca de exemplu generator Open Frame Stager FD 7500E.

Acestea genereaza curent alternativ prin combustibil (benzina sau motorina) pentru lucrari in aer liber sau in acele cazuri in care nu se poate utiliza energie electrica din reteaua electrica nationala.

La ce se foloseste un generator electric?

Sunt bine cunoscute utilizarile generatoarelor in industrie, constructii si alte sectoare profesionale. Dar devine din ce in ce mai obisnuit ca oamenii sa cumpere sau chiar sa inchirieze tipuri mici de generatoare electrice pentru uz casnic .

Se foloseste in general pentru:

Furnizarea, alimentarea cu energie electrica a locuintei in caz de intrerupere de curent, defectiune electrica proprie sau retea de alimentare.

Sa asigure locuinta cu energie electrica atunci cand puterea contractata in reteaua electrica nu este suficienta. De exemplu, daca se foloseste aer conditionat vara sau incalzire electrica iarna in mai multe incaperi in acelasi timp, cu un consum de energie mai mare decat puterea contractata. Sau atunci cand se executa lucrari si este necesara.

In functie de fiecare model specific, autonomia acestuia este diferita. Cele mai bune generatoare cu invertor au o autonomie de multe ore in raport cu dimensiunea depozitului dumneavoastra. Pentru ca, consumul sau este mai mic.