Apa de la robinet este calcaroasa sau tare, adica contine un exces de var si magneziu care provoaca neplaceri. Datorita unui sistem cu rasina, dedurizatoarele de schimb de ioni sunt singurul echipament capabil sa indeparteze calcitul.

Supraabundenta mineralelor din apa de la retea devine incorporata si poate provoca un blocaj in conducte. Deoarece calcarul actioneaza ca un izolator termic, este necesar sa se utilizeze mai multa energie pentru a o incalzi. Prin urmare, eficienta cazanelor si rezervoarelor scade provocand un cost suplimentar de 15 pana la 20% in costul energiei electrice.

De asemenea, dauneaza considerabil unor aparate, reducandu-le considerabil durata de viata utila. Unii consumatori care nu instaleaza dedurizatori de apa sunt fortati sa achizitioneze produse la scara larga si, chiar si asa, aceasta este o solutie pe jumatate valabila, deoarece intarzie doar deteriorarea echipamentului.

Pe de alta parte, apa necalcificata face foarte dificila spalarea cu sapunuri si detergenti. De fapt, in cutiile acestor produse, cantitatea necesara pentru spalare este recomandata in functie de duritatea apei cu care este spalata. Cu 25º de duritate ai nevoie de de trei ori mai mult sapun pentru a spala decat cu o apa dedurizata.

Explicatia pentru acest fenomen este ca varul si magneziul formeaza saruri insolubile cu moleculele organice de sapun. Cu apa tare, procesul de clatire este, de asemenea, mai dificil, deoarece tesaturile sunt impregnate cu saruri insolubile precipitate. Vesela si sticlaria, precum si obiectele sanitare si placile arata, de asemenea, mai luminoase daca sunt spalate cu apa moale, deoarece petele de calcar dispar.

Avantajele utilizarii dedurizatoarelor de apa pentru sanatate

Deoarece apa este mai tare in dus usuca pielea si intensifica unele simptome ale pielii atipice, ceea ce forteaza utilizarea cremelor de inmuiere si hidratare pentru a minimiza mancarimea si uscaciunea.

Dedurizatoare de apa care economisesc energie: economii si eficienta

Noua tehnologie permite acestor dispozitive sa fie mai eficiente. Dedurizatoarele de apa care economisesc energie sunt mai scumpi decat cei traditionali, dar, fiind mai mici, mai ieftini si ecologici, sunt mai convenabili si utilizarea lor este impusa treptat. Ei folosesc cu 60% mai putina apa si sare decat un dedurizator traditional de apa.

In multe zone din Romania este necesar un dedurizator de apa

Dupa tipul de sol,duritatea apei in Romania depinde de zona, varul este mai frecvent in regiunile estice si sudice.

Exista sistemele magnetice de dedurizator apa?

Dedurizatoarele magnetice de apa promit sa rezolve problema calcarului in aparatele si tevile cu o cheltuiala mai mica. Dar aceste sisteme functioneaza in acelasi mod ca un dedurizator de sare?

Organizatia Consumatorilor si Utilizatorilor (OCU) a analizat intr-un articol dedurizatoarele magnetice de apa pentru a descoperi miturile false care sunt folosite ca o reclama publicitara pentru a le vinde. Aceasta a concluzionat ca acestea nu imbunatatesc in niciun fel calitatea apei de la robinet, deoarece nu este posibila masurarea stiintifica a caracteristicilor apei tratate. Adica sunt produse fara baza stiintifica.

In concluzie dedurizatorul de apa o sa iti salveze mai multi bani decat ai fi crezut initial, datorita acestor beneficii secundare vei putea sa salvezi o mare parte a investitiei intr-un timp cat mai scurt.