Cumpararea unui apartament cu 3 camere Nordului este o investitie buna, dar si una majora. Dar cum poti fi sigur ca faci alegerea corecta? Am intocmit o lista de verificat, de la o simpla comparatie a preturilor de pe piata imobiliara pana la taxele si regulile impuse de coproprietate.

Profilul apartamentului

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati cu atentie starea generala a apartamentului pe care doriti sa-l cumparati:

  • Inspectati peretii si tavanele pentru a vedea daca exista fisuri sau pete, care sunt semne de umezeala, ventilatie slaba si/sau infiltratii.
  • Verificati starea instalatiilor sanitare si a robinetelor deschizand robinetul si tragand apa la toaleta.
  • Verificati, de asemenea, starea instalatiilor electrice (prezenta unei prize cu impamantare, a unui intrerupator general), precum si a instalatiilor de incalzire.
  • De asemenea, examinati izolatia. In cazul in care DPE (diagnosticul de performanta energetica) va ofera informatii privind calitatea izolatiei termice, verificati, daca este posibil, si izolatia fonica fata de celelalte apartamente si fata de exterior. Nu ezitati sa reveniti dupa-amiaza tarziu sau seara devreme, cand cladirea este ocupata si traficul este mai intens.
  • De asemenea, acordati atentie la dispunerea camerelor si la expunerea acestora, folosind functia busola a telefonului. Un etaj mai inalt inseamna, de obicei, mai multa lumina si mai putin zgomot.

Drepturile si obligatiile proprietatii

Cumpararea unui apartament cu 3 camere Nordului inseamna sa faci parte dintr-un bloc. Daca deveniti proprietar al unei parti private a cladirii (apartamentul, dar uneori si pivnita, garajul etc.), deveniti si coproprietar al partilor comune ale cladirii (holul de intrare, scarile, liftul, acoperisul, gradina etc.). Acest lucru va confera drepturi, dar si obligatii.

Posibilitatea de a efectua lucrari

Daca doriti sa efectuati lucrari majore in apartament, verificati daca regulamentul de coproprietate va permite acest lucru. De asemenea, trebuie sa stiti ca, chiar si dupa ce ati obtinut autorizatia, lucrarile trebuie oprite intre orele 20.00 si 7.00, precum si duminica si in zilele de sarbatori legale, pentru a nu perturba linistea si pacea cartierului. In sfarsit, unele lucrari, cum ar fi crearea unei noi bai, trebuie declarate autoritatilor fiscale, deoarece acestea cresc valoarea de inchiriere a apartamentului.

 Pretul corect pe piata imobiliara

Este dificil sa evaluezi singur pretul corect al unui apartament, mai ales daca te-ai indragostit de el. Din fericire, este usor de aflat despre preturile proprietatilor in zona respectiva:

  • Anunturile imobiliare de la persoane fizice si de la profesionisti deopotriva, pe care le puteti studia prin intermediul internetului si/sau al agentiilor locale, reprezinta deja un bun indicator. Unele site-uri web specializate ofera, de asemenea, o baza de date.
  • Alta optiune: intrebati notarul sau un birou notarial. Si mai simplu este barometrul imobiliar pe internet al notarilor, care ofera informatii despre starea pietei, nivelul si tendintele preturilor, dar pentru proprietati mai vechi.
  • A treia posibilitate: baza de date online a autoritatilor fiscale. Va rugam sa retineti ca, pentru a avea acces la acesta, veti avea nevoie de numarul de identificare(CNP) si de alte date personale.