Inscrierea la un curs de dans nu inseamna doar pasiune si distractie, dansul este mult mai mult: o disciplina care combina corpul si mintea, aducand numeroase beneficii sanatatii noastre fizice, emotionale si psihologice.

Bunastare fizica

Dansul poate fi clasificat ca o disciplina sportiva completa, deoarece este o activitate esentialmente aerobica. Beneficiile fizice incep cu inima si plamanii, deoarece antrenamentul constant imbunatateste oxigenarea tesuturilor si capacitatea respiratorie; de asemenea, scade ritmul cardiac, crescand astfel rezistenta inimii.

Toate acestea sporesc rezistenta fizica, permitandu-ne sa ne sustinem eforturile mai mult timp fara a ne simti obositi, si sporesc forta, contribuind, de asemenea, la imbunatatirea tonusului muscular, ajutand la intarirea si modelarea fizicului.

Un alt aspect care nu trebuie uitat este atentia acordata posturii: o cautare continua a alinierii corecte va preveni durerile, mai ales la nivelul spatelui. Exercitiile initiale de incalzire si de intindere imbunatatesc astfel flexibilitatea si elasticitatea care implica nu numai muschii, ci si articulatiile, ajutand la prevenirea artrozei si a osteoporozei. Datorita valorii adaugate a ritmului si a muzicii, se imbunatateste agilitatea, echilibrul si coordonarea.

Bunastare emotionala

Dansul in companie ajuta la socializare, imbunatatind stima de sine. In plus, stabilirea de obiective si invatarea de noi pasi de dans stimuleaza increderea in sine. De fiecare data cand inveti un pas nou, increderea in tine creste, ceea ce are un efect pozitiv si asupra altor aspecte ale vietii tale. Prin stimularea productiei de endorfine, dopamina si serotonina, dansul este un antidot excelent impotriva depresiei. Aceste substante ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a calitatii somnului, a apetitului si a sexualitatii. In plus, concentrarea asupra dansului faciliteaza limpezirea mintii, eliberand-o de anxietate si stres.

Bunastare mentala

Prin activarea mai multor zone ale creierului, dansul antreneaza reflexele, coordonarea si proprioceptia. Un alt aspect foarte important se refera la memorie: un studiu publicat in New England Journal of Medicine a aratat ca dansul ajuta la prevenirea aparitiei unor boli psihice, cum ar fi Alzheimer. De fapt, prin retinerea secventelor si coregrafiilor, dansul imbunatateste memoria si acuitatea mentala, mentinand creierul tanar si antrenat.

Dansul pentru adulti

Din fericire, mai ales pentru cei care au avut dintotdeauna o pasiune cursuri de dans pentru adulti, nu exista prea multe dezavantaje. In cea mai mare parte, dansul este bun pentru tine si are multe avantaje.

De regula, profesionistii recomanda inceperea dansului la o varsta frageda. Este important sa incepeti de la o varsta frageda cu profesori experimentati pentru a putea dansa bine si pentru a evita daunele fizice in viitor. Acest lucru este valabil atat pentru cei care se gandesc la o potentiala cariera pentru copiii lor, cat si pentru numerosii parinti care aleg dansil in primul rand pentru beneficiile sale deosebite.

Cu toate acestea, in ultimii ani, din ce in ce mai multe cursuri de dans sunt oferite si pentru adulti. Incepand ca adult, desigur, nu va da rezultate profesionale, dar va ajuta totusi sa va mentineti in forma si sa va imbunatatiti sanatatea. Exista cazuri in care femeile mature au reusit chiar sa danseze pe varfuri. Important este sa incepeti.

De ce este bine sa va miscati zilnic?

Miscarea zilnica a corpului este atat de vitala pentru sanatatea noastra mintala, puterea noastra si pentru pielea sanatoasa. Facandu-ne sa ne miscam putin mai mult in fiecare zi, ne ajutam corpurile si mintea sa functioneze cat mai bine – iata cum: Imbunatatiti circulatia Miscarea corpului va face sa va bata inima si sa va curga sangele.

Prin cresterea fluxului sanguin, exercitiile fizice ajuta la hranirea celulelor pielii si la mentinerea lor vitala. Sangele transporta oxigenul si substantele nutritive catre celulele de lucru din intregul corp, inclusiv pielea.

Pe langa furnizarea de oxigen, fluxul sanguin ajuta si la indepartarea deseurilor, inclusiv a radicalilor liberi, din celulele care lucreaza si cresterea fluxului de sange catre ficat, organul cu sarcina de a neutraliza toxinele, un antrenament ajuta la eliminarea resturilor celulare din sistem. Te poti gandi la asta ca la curatarea pielii din interior.

Sistemul limfatic este absolut vital pentru abilitatile corpului nostru de a detoxifica, hrani si regenera tesuturile, de a filtra deseurile metabolice si de a mentine un sistem imunitar sanatos. Fluxul lichidului limfatic se bazeaza pe actiunile muschilor si ale diafragmei noastre pentru a circula.

Exercitiile fizice pot creste activitatea limfei de 10 pana la 30 de ori activitatea sa in repaus. Orice exercitiu este grozav, dar incearca sa-l faci pe partea mai viguroasa cel putin o parte din timp – antrenament de forta, ciclism, aerobic, tenis. Practicarea yoga este o alta modalitate excelenta de a promova fluxul limfei.

Exercitiile fizice si activitatea fizica furnizeaza oxigen si nutrienti tesuturilor si va ajuta sistemul cardiovascular sa functioneze mai eficient. Si cand inima si plamanii functioneaza mai eficient, aveti mai multa energie pentru a va desfasura ziua.

Activitatea fizica stimuleaza diferite substante chimice ale creierului care va pot face sa va simtiti mai fericit si mai relaxat. Exercitiile fizice sunt o modalitate simpla de a-ti creste increderea si de a-ti imbunatati stima de sine, reducand in acelasi timp stresul. Multe afectiuni ale pielii pot fi exacerbate de stres, cum ar fi acneea si eczema, asa ca eliminarea aburului prin exercitii fizice poate ajuta la mentinerea acestor afectiuni la distanta.