BugetBuget personal in Wiki

Wikipedia ne spune ca: „Bugetul personal este printre cele mai importante concepte ale finantelor private. Intr-un buget personal sunt identificate toate sursele de venituri si cheltuieli si este dezvoltat un plan pentru veniturile in exces care trebuie cheltuite sau economisite, ori constituie o sursa de finantare in cazul unei penurii. Un buget personal este de folos, ca si orice alt buget, numai atunci cand este administrat cu grija”. Si nu putem sa nu fim de acord cu wikipedia. Dar sa trecem la propria parere.

Trei calitati pentru un buget perfect. Si e al tau.

Nu trebuie sa fii un economist cu diploma pentru a-ti gestiona propriul buget. Punctele cheie in succesul unei asemenea solutii sunt atentia, precizia si seriozitatea. Trebuie sa urmaresti obiectiv si realist absolut toate veniturile si cheltuielile lunare. Nu poti sa ignori anumite surse de venit sau anumite cheltuieli ce au intrat deja in rutina zilnica.

De asemenea, un buget personal bine pus la punct cere o constanta in deciziile financiare luate. Salariu, surse de venit suplimentare, bani primiti de la bunici, banii de paine, tigari, club, rata la masina, chirie, masa de pranz. Toate acestea sunt mici exemple de venituri si cheltuieli lunare care trebuie trecute musai in buget.

Incet, incet, iti creezi un intreg buget!

Si te-ai decis sa iti faci ordine in portofel si utilizezi o aplicatie de buget personal. Prea multe venituri? Prea multe cheltuieli? Nu stii ce sa notezi in aplicatie? Te dai batut? Ai putina rabdare! Pas cu pas, trebuie sa iti devina obisnuinta inregistrarea tuturor „tranzactiilor de vanzare – cumparare”.

Rezultatele acestei evidente financiare se va vedea in timp. Iti vei putea face o imagine de ansamblu asupra banilor tai. O data ce aceasta imagine va fi creata, va fi mult mai usor sa faci economii si sa alimentezi lunar „provizioanele pentru riscuri si cheltuieli neprevazute”.

Un alt hint de buget: nu cheltui azi, banii de maine!

S-ar putea sa nu mai vina niciodata… Nu te baza pe niste bani pe care nu ii ai inca. Este un punct de vedere foarte bun ce poate fi aplicat si bugetului personal. Ajustarea veniturilor sau a cheltuielilor viitoare trebuie facuta doar daca esti sigur de indeplinirea lor.

Nu visa cu ochii deschisi la bani ce vor fi virati in cont peste luni de zile si mai ales nu planifica excursii sau investitii in baza lor. Trebuie sa fii realist si sa nu uiti ca „ce-i in mana, nu-i minciuna!”

Un buget personal de alta liga

Si daca esti un caz fericit si nu duci lipsa de venituri, o aplicatie de buget personal tot nu strica. Fii cumpatat, chiar daca banii „curg garla” si economii ai deja. Exemple demne de urmat in aceste exemple sunt omuleti miliardari ce continua a face economii si a cheltui inteligent.

Carlos Slim Helu, „tatal” telecomunicatiilor din intreaga lume, locuieste in casa cumparata inca din anul 1957. Totodata nu are nici iaht si nici avion. In acest ritm, a devenit in anul 2010, potrivit Forbes, cel mai bogat om de pe planeta, cu o avere estimata la 53.5 miliarde de dolari.

Iata cum Bill Gates a fost detronat de pe prima pozitie a topului, pozitie pastrata timp de 14 ani. Saracul…mai ca imi vine sa vars  o lacrima… 😉