cele mai scumpe oraseCele mai scumpe orase in care poti fi trimis cu munca

Oricat de mult ai iubi plaiurile mioritice, cu siguranta ti-a zburat macar o data mintea peste hotare si te-ai imaginat traind si muncind intr-un oras mai curat, mai civilizat sau poate mai lipsit de contraste decat orasul din Romanica in care traiesti.

Cine te poate condamna? Prieteni, familie, cunoscuti, colegi de liceu sau de facultate, cati nu au ales traiul in afara Romaniei? Daca multinationala la care lucrezi ti-a propus sa te trimita peste hotare, cel mai bine ar fi sa ai macar o idee despre cat de scumpa e viata la locul de destinatie.

Inainte sa pleci in unul din cele mai scumpe orase din lume…cele mai scumpe orase

Compania ECA International a realizat de curand un studiu prin care nominaliza cele mai scumpe orase din lume pentru expati. Bucurestiul ocupa locul 74 la nivel european si 180 la nivel mondial. Deci viata in capitala Romaniei este foarte ieftina pentru cei trimisi de companii sa munceasca aici, din pacate nu si pentru romani. Salariile occidentale ale strainilor care vin sa munceasca aici (expati) sunt arhisuficiente pentru un trai extrem de confortabil.

Daca e sa ne referim la centrul si estul Europei, orase mai scumpe pentru expati decat Bucurestiul sunt Belgrad (pozitia 73), Varsovia (70), Budapesta (69), Sofia (66), Praga (63), Zagreb (50).

Cea mai mare scadere a costului vietii au cunoscut-o Turcia si Germania: Istanbul a cazut de pe locul 60 pe 78 in clasamentul general, iar Munchen de pe pozitia 35 pe 60.

cele mai frumoase oraseDeprecierea euro a ieftinit viata si in capitala pariziana, renumita pentru preturile piperate practicate in zona. Ce-i drept, Parisul a coborat doar 4 locuri in topul mondial, de pe 16 pe 20.

Cele mai scumpe orase din lume pentru expati au in frunte Tokyo, iar Japonia mai este prezenta cu inca doua orase in top 5 mondial: Nagoya (3) si Yokohama (5).

Nici Europa nu sta „rau” la acest capitol, capitala norvegiana Oslo aflandu-se pe primul loc in topul european al celor mai costisitoare orase si pe locul 2 in lume. Pe 4 in lume este tot un reprezentant al Norvegiei – Stavanger, iar pe 6 este orasul elvetian Zurich.

Trai fara griji in cele mai scumpe orase din lume… Cum asa?

Daca destinatia jobului tau este unul dintre cele mai scumpe orase, nu trebuie sa te sperii. Multinationalele ofera de cele mai multe ori prime expatilor astfel incat acestia sa isi pastreze nivelul de trai. Asa ca daca esti trimis sa lucrezi o perioada in strainatate, nu ar trebui sa iti faci griji cu administrarea bugetului personal.

In ceea ce priveste expatii care lucreaza in Romania, ei sunt foarte norocosi. Nivelul preturilor este unul mic, normal in raport cu salariile lor. Ar fi bine daca raportul dintre salarii si preturi ar fi la fel de bun si pentru romanii care lucreaza in Romania…