Este recomandabil sa cumparati o casa langa aeroport? Sa presupunem ca agentul dumneavoastra imobiliar va arata o proprietate care este practic perfecta in toate celelalte aspecte. Oare toate acestea bune depasesc singurul punct rau? Si intr-adevar, este deloc un negativ?

Desigur, orice achizitie de casa este inevitabil plina de intrebari. Pentru a va asigura ca luati o decizie buna – pana la urma s-ar putea sa fiti in acea casa pentru un timp – iata cativa factori de care trebuie sa luati in considerare inainte de a semna pe linia punctata.

Cumpararea unei case in apropierea unui aeroport poate avea efecte negative, inclusiv poluarea fonica si probleme de sanatate. Poti vedea aici apartamente SMART care sunt situate in zone bune.

Pentru calatorii frecventi, exista un mare beneficiu – timpul de calatorie redus. Odata cu progresele tehnologice, poluarea fonica ar putea deveni in cele din urma o problema pentru persoanele care locuiesc in apropierea unui aeroport.

Problemele de sanatate, pe de alta parte, nu sunt la fel de usor de eliminat. Acestea includ cresterea tensiunii arteriale, riscuri cardiovasculare si poluare cu particule.

Poluare fonica

Fara indoiala, zgomotul se afla in fruntea listei de preocupari a multor oameni atunci cand cumpara o proprietate in apropierea unui aeroport, dar, in realitate, nu este intotdeauna o problema. Reglementarile de zonare din apropierea unor aeroporturi permit activitati comerciale, industriale si de vanzare cu amanuntul, restrictionand in acelasi timp cladirile rezidentiale, scolile, centrele de ingrijire a copiilor si altele asemenea. Atunci cand un cartier rezidential se incadreaza in ruta de zbor a unui aeroport, zgomotul poate fi cu siguranta o problema, dar cat de enervant este va depinde de cat de aglomerat este aeroportul si chiar de tipul de avion folosit.

In ultimele trei decenii s-au inregistrat pasi extraordinari in reducerea zgomotului la sursa. Tehnologiile de reducere a zgomotului avioanelor au evoluat de-a lungul timpului prin eforturile NASA, FAA si producatorilor de avioane si motoare.

Odata cu progresele tehnologice, poluarea fonica ar putea deveni in cele din urma o problema pentru persoanele care locuiesc in apropierea unui aeroport.

Probleme de sanatate

Zgomotul nu este doar o pacoste; prezinta riscuri pentru sanatate. Zgomotul din aeroport poate expune rezidentii din apropiere un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Intr-un raport, cercetatorii au descoperit ca riscul era cel mai mare in cazul populatiei expuse la cele mai inalte niveluri de zgomot.

Intr-un alt studiu, animalele expuse la zgomotul avioanelor au prezentat o crestere a tensiunii arteriale, disfunctie endoteliala si alte rezultate cardiovasculare care nu au fost observate intr-un grup de control expus la zgomot alb.

Cercetarile anterioare au aratat ca traficul intens de avioane poate polua aerul la o distanta de pana la 10 mile – o zona mai larga decat se credea anterior. De exemplu, poluantii produsi de aeroportul LAX din Los Angeles in 2014 s-au dovedit a fi egali cu poluarea cu particule de 174 pana la 491 de mile de autostrada.

Un studiu din 2019 al Universitatii din Washington al Aeroportului International Seattle-Tacoma arata ca casele aflate la 10 mile de aeroport sunt expuse la particule de poluare „ultra-ultrafine”, care sunt specifice emisiilor companiilor aeriene. Studiile anterioare au aratat ca particulele de poluare mai mici sunt mai susceptibile de a fi inhalate sau absorbite de organism.