Intreband „ce poate face un avocat pentru tine?”,trebuie sa recunoastem ca , suna ca o gluma. Nu degeaba tipul avocatului  bun ramane, din pacate, una dintre imaginile care in colectivul popular defineste profesionistul acestui lucru care este Legea.

Profesia de avocat este o profesie libera si independenta, care ofera un serviciu societatii in interes public si care se exercita intr-un regim de concurenta libera si loiala, prin consilierea si apararea drepturilor si intereselor publice sau private, prin aplicarea stiintei si tehnicii juridice, pentru a se conforma, eficientei drepturilor si libertatilor fundamentale si justitiei. Astfel, Avocatul nu va fi altceva decat acel absolvent (acum, absolvit) in Drept care exercita profesional dreptatea si apararea unei persoane, sau mai multe, in tot felul de procese, care ii consiliaza si ii indruma.  Daca vrei sa aflii ce poate face un avocat pentru tine, citeste tot aici.

Iata ce poate face un avocat pentru tine: sa te apere si sa te indrume intr-un proces, sa te consilieze si sa te sprijine in acest demers.

Apararea si indrumarea intr-un proces este usor de inteles, poate pentru ca este cea mai comuna relatie si nu rar insultata.

Avocatul apara interesele clientului sau, fie in materie civila sau penala, fie in domeniul social, fie in contencios-administrativ, si isi directioneaza clientul prin rasturnarile de situatie ale procedurilor care alcatuiesc un proces judiciar. Unii avocati sunt generalisti, dedicandu-se principalelor ramuri ale Dreptului; altii sunt specializati intr-un domeniu sau in aspecte foarte specifice ale uneia dintre marile ramuri: civilisti (fie avocati de familie, matrimonialisti, mercantilisti, ipoteci …), penalisti (si penitenciare), muncitori si administrativisti, fara a uita de cei care sunt dedicati, adesea exclusiv, schimbarii functieiExista totul, ca in farmacie…

Sfaturile sunt articulate prin opinii, practic, care nu sunt altceva decat opinii bazate pe lege. Un fel de „imi puneti o intrebare si raspund in 15 pagini” care permite clientului sfatuit sa cunoasca o problema aprofundata pentru a lua o decizie relevanta. In mod normal, sfaturile (care sunt mai mereu   foarte bombastice) sunt lasate pentru chestiuni complexe, complicate sau discutate (cu legi din ce in ce mai proaste, exista reguli care pot fi intelese, mai mult sau mai putin).

Consultanta juridica este ceva neobisnuit in clientela, desi in ultimii ani, in cele din urma, pare sa fie in crestere.

Sfatul este tot ce poate face un avocat pentru tine inainte de a te afilia la el si sa va vedeti  la  un proces. Din fericire, in zilele noastre se pare, din ce in ce mai mult, ca,  clientela prefera sa petreaca o ora din timpul punand intrebari avocatilor si asteptand raspunsuri cat mai concrete si clare, referitoare la indoielile lor. Un avocat bun va sti intotdeauna cum sa te apere si sa te sustina in problema ta  si binenteles va face tot ce ii sta in putinta si in limita legii evident  , ca sa castige procesul tau. Taria de caracter, flerul si buna comunicare- acestea sunt cele trei calitati fundamentale ale unui avocat bun in zilele noastre, de care probabil, vei avea nevoie candva.

Ce sunt drepturile omului?

Toate drepturile omului sunt indivizibile si interdependente . Aceasta inseamna ca un set de drepturi nu poate fi folosit pe deplin fara celalalt. De exemplu, progresul in drepturile civile si politice faciliteaza exercitarea drepturilor economice, sociale si culturale. In mod similar, incalcarea drepturilor economice, sociale si culturale poate afecta negativ multe alte drepturi.

DUDH prevede: „Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si drepturi”. Libertatea de discriminare, prevazuta la articolul 2, este cea care asigura aceasta egalitate.

Nediscriminarea acopera toate drepturile internationale privind drepturile omului. Acest principiu este prezent in toate tratatele majore privind drepturile omului. De asemenea, ofera tema centrala a 2 instrumente de baza: Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala si Conventia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor.

Toate statele au ratificat cel putin 1 din cele 9 tratate de baza ale drepturilor omului , precum si 1 dintre cele 9 protocoale optionale. 80% dintre state au ratificat 4 sau mai multe. Aceasta inseamna ca statele au obligatii in temeiul dreptului international de a respecta, proteja si indeplini drepturile omului.

Obligatia de a respecta inseamna ca statele trebuie sa se abtina de la a interfera sau restrange exercitarea drepturilor omului. Obligatia de a proteja impune statelor sa protejeze indivizii si grupurile impotriva incalcarilor drepturilor omului. Obligatia de indeplinire inseamna ca statele trebuie sa intreprinda actiuni pozitive pentru a facilita exercitarea drepturilor fundamentale ale omului.

Intre timp, ca indivizi, in timp ce avem dreptul la drepturile noastre umane – avem si obligatia de a respecta drepturile altora. Prin urmare, atunci cand drepturile tale sunt incalcate, poti apela la judectori pentru a remedia aceasta problema, dar asteapta-te ca si ceilalti sa faca acelasi lucru atunci cand tu le incalci drepturile. Totul trebuie mentinut in echilibru pentru a functiona legal.