Contract prenuptial: pana cand nu „moartea va va desparti”

Un contract prenuptial este considerat de multi un act meschin care pune finantele personale in fata sentimentelor frumoase de iubire, incredere si de a imparti tot cu persoana iubita. Insa, realitatea vremurilor ne dezvaluie cifre deloc incurajatoare in ceea ce priveste institutia casatoriei: Numai in primele sase luni ale anului in curs, aproximativ 4.000 de romani au divortat, majoritatea fiind din mediul urban.

In acest context al nesigurantei si al casniciilor intrerupte din varii motive, oricat de mare ar fi iubirea, semnarea unui contract prenuptial nu mai pare un lucru de neconceput, nu-i asa? Ba mai mult, iti poate oferi siguranta ca persoana de langa tine isi leaga viata de a ta doar din motive sincere, dezinteresate financiar. O iubire mare nu va fi cu siguranta zdruncinata de o simpla semnatura, desi probabil multi ma vor contrazice cu diverse argumente…

Contract prenuptial in Romania: pragmatism peste romantism

Desi foarte popular in multe state ale lumii, in SUA fiind recunoscut de lege inca din 1970, Romania si-a pastrat atitudinea romantica privind casatoria multi ani, respingand posibilitatea semnarii unui contract prenuptial intre viitorii soti. Totusi, in 2009, Statul Roman a introdus in Codul Civil asa-numita „conventie matrimoniala” (contract prenuptial, tradus de legislatia romaneasca).

Acordul civil consimtit de viitorii insuratei stabileste modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. In acest contract prenuptial pot fi incluse si bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei care, conform actualul Cod Civil, nu pot face obiectul partajului juridic. Deci bunurile detinute dinainte de casatorie de fiecare dintre soti, sunt protejate de lege si fara controversatul contract prenuptial.

Contract prenuptial: o necesitate intr-o lume nesigura…

Un contract prenuptial poate sa nu fie cea mai romantica declaratie de dragoste, insa te poate salva in cazul in care lucrurile nu merg bine in casnicie. Nu te costa nimic sa fii putin precaut, insa s-ar putea sa te coste foarte mult daca lasi lucrurile la voii intamplarii.

Ar trebui sa te gandesti la un contract prenuptial inainte de casatorie, mai ales daca:

  • esti actionar la o firma;
  • stii ca te asteapta o mostenire;
  • ai copii dintr-o casatorie anterioara, sau rude pe care vrei sa le ajuti;
  • prevezi ca vei avea un viitor imbelsugat …

Daca te regasesti in una din aceste situatii, ai grija ca intainte de a ajunge la Starea Civila, sa faceti un ocol pe la un cabinet notarial. Pentru ca, pana la urma, prin casatorie va uniti nu doar destinele, ci si conturile bancare.

Tu de ce parte esti? A pragmatismului sau a romantismului?