Costul muncii pe ora. Romanii, cei mai ieftini muncitori

Timpul inseamna, intr-adevar, bani. Insa pentru noi, romanii, inseamna bani putin. Daca mai avea cineva indoieli in ceea ce priveste nivelul salariilor de la noi din tara, ei bine, a venit momentul sa acceptam crudul adevar: in acest moment suntem cei mai prost platiti muncitori din Europa, din UE doar Bulgaria stand mai rau decat noi. Costul muncii pe ora a crescut anul trecut in UE la 23,1 euro, insa Bulgaria si Romania au reusit sa mentina un nivel minim foarte scazut, 3,5 euro, respectiv 4,2 euro. Datele au fost prezentate marti de Eurostat, iar diferentele observate intre state dupa costului orar al muncii sunt mai mult decat semnificative.

Costul orar al muncii este reprenzentat din salarii, compensatii financiare si cheltuielile nesalariale ale angajatorului.

Costul muncii pe ora in Europa. Cele mai ridicate valori

Acum ca stim care este costul muncii pe ora la noi in tara, sa vedem care este nivelul cel mai ridicat. Diferenta, va avertizez, este socanta.

Asadar, cele mai ridicate valori din Europa sunt: Belgia (39,3 euro), Suedia (39,1 euro), Danemarca (38, 6 euro), Franta (34,2 euro), Luxemburg (33,7 euro), Olanda (31,1 euro) si Germania (30,1 euro).

La pol opus, sta costul muncii cel mai scazut

Acesta se regaseste in tari ca Letonia (5,9 euro), Lituania (5,5 euro), Romania (4,2 euro) Bulgaria (3,5 euro).  Studiul tinteste firmele cu mai mult de 10 angajati.

Propunerea mea? Sa ne punem ochelarii cu lentile roz, poate asa optimismul va invinge realitatea si vom reusi sa zambim larg si cu buzunarele fluturand. Pana una alta insa, mai e foarte putin si multi dintre noi vom ne vom bucura de o mini vacanta de 1 mai de care zic sa ne bucuram la maxim.