Dependenta de munca ucide…

…viata personala. Chiar daca stim bine acest lucru, multi dintre noi ne trezim prinsi adesea in diverse activitati muncitoresti mult dupa ce programul de munca a luat sfarsit, se mai intampla sa avem si teme pentru acasa, sau ne trezim verificand mailul de munca la ore tarzii din noapte. Spune asta despre noi oare ca suntem niste adevarati workaholici”, asa cum ne mai striga din cand in cand prietenii, sau nu? Ei bine, dependenta de munca este dupa parerea mea o boala grea careia nu ar trebui sa ii cadem prada, iar pentru a o depista la timp trebuie sa ne facem periodic „analizele”.

In acest sens, echipa de cercetatori condusa de dr. Cecilie Schou Andreassen, de la Univerditatea Bergen din Norvegia, in colaborare cu Universitatea Nottingham Trent a gasit o metoda prin care poate fi testata dependenta de munca, in urma sfaturilor primite de la psihologi.

Dependenta de munca a crescut considerabil in ultimul deceniu…

…ca urmare a dezvoltarii tehnologiei si a liniei din ce in ce mai subtiri dintre viata profesionala si cea personala. Care sunt efectele secundare ale dependentei de job? Insomnie, nivel ridicat de stres, probleme cu alcoolul/ drogurile, nervozitate, probleme de sanatate, conflicte in relatiile personale si… lista poate contiua.

Studiul pomenit mai sus, cel care testa dependenta de munca, a fost realizat pe un esantion de peste 12.000 de angajati din Norvegia, din mai multe domenii de activitate.

Sa vedem asadar cum arata testul pentru dependenta de munca

…test pe care ar trebui sa ni-l facem toti, cu sinceritate. Doar asa vom afla daca suntem sau nu obsedati de cariera si vom putea lua masuri astfel incat jobul sa nu ne afecteze viata privata, scrie The Guardian, citat de incont.ro.

Raspunde la setul de intrebari de mai jos si puncteaza fiecare raspuns cu puncte intre 1 si 5, astfel:

1- niciodata, 2- rareori, 3- cateodata, 4- deseori, 5- intotdeauna

 

1. Te gandesti deseori cum sa-ti faci mai mult timp liber pentru a te documenta in legatura cu sarcinile de serviciu.

2. Petreci mai mult timp muncind decat ai avut intentia initial.

3. Muncesti deseori pentru a-ti atenua sentimentele de culpa, anxietate sau starile de depresie.

4. Ai fost deseori sfatuit sa muncesti mai putin, dar nu i-ai luat in seama pe cei care ti-au spus asta.

5. Devii stresat daca ti se interzice sa muncesti, daca nu ti se dau noi sarcini.

6. Renunti deseori la pasiunile tale, activitatile extra-profesionale si intalnirile cu prietenii pentru a-ti termina munca.

7.  Muncesti atat de mult incat ai inceput sa ai probleme de sanatate.

Cu cat ai mai multe raspunsuri de 4 si 5, cu atat esti mai dependent de munca. Deci, tu cat de dependent esti?