Cresterea economica in Romania anului 2012

Daca pana nu demult Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipa cresterea economica in Romania anului 2012 la nivelul de 3,8%, prognoza economica a devenit acum mai dramatica decat prognoza meteo. „Mini era glaciara” se pare ca ne va prinde si cu buzunarele inghetate, BERD reducand prognoza legata de cresterea economica in Romania cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1 % in 2012, relateaza Mediafax.

Motivul? Cresterea economica in Romania a avut de suferit in principal din cauza expunerii mari la economia  Greciei, aflata in colaps. Pana nu demult, prognoza economica era una favorabila: Romania era pe cale sa inregistreze o crestere modesta in 2011 si una mai ampla in 2012. Lucrurile s-au schimbat, din pacate, pentru noi si nu dau semne ca ar putea sa cunoasca o revenire impresionanta.

Cresterea economica in Romania: franata de declinul zonei euro

Criza puternica prin care trec tarile din zona euro nu a a lasat neatinsa cresterea economica in Romania, tara noastra fiind nevoita sa isi limiteze exporturile in aceasta regiune.

Si pentru vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria, prognozele de crestere economica au fost reduse, insa mai putin drastic decat in Romania. Pentru Ungaria, estimarea aferenta anului viitor a fost redusa cu 2,3 puncte, iar pentru Bulgaria cu 1,4 puncte, prognoza de crestere a PIB-ului in 2012 fiind in cazul celor doua tari de 2,3%.

O revizuire mai ampla decat cea pe care a suferit-o cresterea economica in Romania a fost aplicata doar Slovaciei (de 3 puncte procentuale), prognozele fiind stabilite doar pentru tarile in care banca (BERD) este prezenta.

Cresterea economica in Romania lui 2012 intra in tiparele prognozei pe Europa de Sud-Est…

…BERD anticipand un avans economic de pana la 1,6% fata de 3,7% cat prognoza in urma cu doar trei luni. In ansamblu, BERD prognozeaza in cele 29 de tari in care este prezenta o crestere de 3,2 % comparativ cu 4,4% cat previziona in urma cu 3 luni.

Asadar, nu prea ne putem lauda cu cresterea economica in Romania anului 2012… Vesile insa nu sunt dezastruoase si ca tara, inca ne mentinem pe linia de plutire. Pentru cat timp, nu as putea sa va spun. Ce trebuie sa facem noi, oamenii de rand? Sa asteptam rabdatori o schimbare in bine si, intre timp, sa dam dovada – asa cum spuneam in articolul anterior- de disciplina financiara…