Disciplina financiara se invata la orice varsta

Credite de consum, descoperiri de card, carduri de credite, dobanzi uriase si comisioane monstruoase: cam asta e realitatea financiara lunara a romanilor, atat de lipsiti de disciplina financiara. Adevarul crud este ca vremurile actuale, marcate de recursivitatea crizelor economice, nu prea mai sunt atat de indulgente cu noi si ne pedepsesc aspru pentru indisciplina de care am dat dovada din punct de vedere financiar.

Disciplina financiara inseamna in primul rand sa lasi in urma impulsivitatea financiara de care dadeai dovada pana nu demult si sa incerci sa iti autoeduci comportamentul de cumparare si de economisire. Chiar daca experienta ta de cheltuitor este una ampla, vestea buna este ca disciplina financiara se poate invata in orice stadiu al vietii.

Disciplina financiara. 3 lectii introductive

Daca vrei ca banii sa nu-ti mai fuga printre degete pana sa iti platesti datoriile si sa mai pui si ceva „la ciorap”, inseamna ca a venit vremea sa imbratisezi disciplina financiara. Desi multi iti vor recomanda sfaturile specialistitilor, eu sunt absolut convinsa ca ceea ce inveti singur, urmand calea propriilor motivatii, are mai multe sanse de supravietuire. Asa ca, inainte sa cedezi controlul asupra finantelor proprii altor persoane, iti recomand sa incerci sa iti administrezi singur bugetul…mai bine decat o faci acum.

Cele 3 coordonate esentiale ale procesului de autoeducare in disciplina financiara:

  • Lectia Nr. 1 de disciplina financiara: Responsabilitate.

Plateste cash ori ori de cate ori este posibil! Plata cu cardul ne da multora dintre noi iluzia, cel putin in primele zile dupa salariu, ca avem la dispozitie un „sac fara fund”… Disciplina financiara inseamna in primul rand responsabilitate asumata fata de banii din portofel (cash sau pe card), responsabilitate care nu are cum sa existe de la inceput. Din acest motiv, este indicat sa pleci cu o suma fixa (cash) in portofel la cumparaturi, in loc sa pleci cu tot salariul…pe card.

  • Lectia Nr. 2 de disciplina financiara: Control.

Controleaza-ti impulsurile de cumparare! Fii sincer cu tine: cati bani ai aruncat pe lucruri de care nu aveai neparata nevoie? Trebuie sa accepti ca tentatii vor exista mereu, vei fi mereu supus ispitei de a cumpara ceva doar pentru ca la reduceri sau de a cumpara acea geanta care iti face „ochi dulci” dintr-o vitrina desi acasa ai una aproape identica… Daca rezisti, inseamna ca ai trecut cu brio si de a doua lectie de diciplina financiara, controlul. Din momentul in care detii controlul asupra firii tale cheltuitoare si asupra finantelor personale, poti sa consideri ca te afli pe calea cea buna a disciplinarii.

  • Lectia Nr. 3 de disciplina financiara: Economisire.

Ei bine, daca ai ajuns la aceasta lectie, trebuie sa te felicit, pentru ca primele doua lectii sunt de departe cele mai dificile. Dupa ce ai devenit responsabil si ai preluat controlul asupra finantelor tale, urmatorul pas este sa faci un plan de economii.

Pentru ca economisirea sa se poata indeplini, trebuie in primul rand sa stii de ce economisesti, sa cunosti obiectivele de economisire: vrei sa ai o rezerva pentru orice eventualitate sau poate economisesti pentru beneficiul copiilor sau pentru o achizitie anume. Important este sa ai fixat foarte bine telul de economisire de la inceput si sa inveti ultima lectie de disciplina financiara cu un scop precis, care nu iti va permite sa te abati de la drum.

Disciplina financiara te va scoate de pe drumul prapastios al risipei…

… care te poate ruina si iti poate provoca atatea neplaceri pe toate planurile. Poate ca banii nu aduc fericirea insa nici lipsa lor nu aduce cu siguranta prea multa fericire. Este important sa incercam sa invatam disciplina financiara si asa vom reusi sa fim printre putinii oameni relaxati intr-o lume infestata cu stres.

P.S: O aplicatie de buget personal este un instrument de economisire extrem de util daca vrei sa iti perfectionezi disciplina financiara. Astept impresiile celor care folosesc o astfel de aplicatie. 😉