Se stie ca pestele si fructele de mare fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Cu toate acestea, ambele pot contine anumiti poluanti de mediu, deci este recomandabil sa se puna intr-un echilibru: beneficiile si dezavantajele lor.

Acest text ia in considerare acest lucru, pe langa o serie de recomandari din partea a trei organizatii de referinta pentru a alege pestele si fructele de mare, proaspete sau congelate.   Cumpara dorada proaspata.

2 pana la 3 portii pe saptamana

Cele mai recente recomandari, cum ar fi cea a Agentiei franceze pentru siguranta alimentara, sunt de a manca 2 pana la 3 portii pe saptamana de peste si fructe de mare. Desi sunt o sursa de acizi grasi omega-3, precum si vitamine si minerale esentiale, aportul lor contribuie, de asemenea, la consumul nostru de anumiti poluanti, cum ar fi mercurul, arsenicul, cadmiul sau dioxinele.

Acest consum asigura faptul ca populatia minimizeaza expunerea la poluanti, mentinand in acelasi timp un consum suficient de nutrienti, cum ar fi vitamina D, minerale precum iodul si seleniul si acizii grasi omega-3.

Cu toate acestea, FDA insista pe buna dreptate, „ca si in cazul tuturor tipurilor de alimente, este important sa se ocupe de fructe de mare in conditii de siguranta pentru a reduce riscul de a contracta boli.” Mai jos, compilam mai jos o serie de recomandari sugerate de Agentia spaniola pentru siguranta alimentara si nutritie (AESAN) si Food and Drug Administration (FDA) in peste si fructe de mare proaspete si congelate: Cum sa le selectati si sa le serviti in siguranta.

Cum sa cumparati peste proaspat si fructe de mare cu intelepciune

  • Cumparati numai peste care este refrigerat sau afisat pe un strat gros de gheata proaspata care nu se topeste (de preferinta intr-o cutie sau sub un anumit tip de capac).
  • Pestele ar trebui sa aiba un miros proaspat si moale. Daca miroase urat, acru sau, mai ales, amoniac, este un indiciu ca este in stare proasta. Acest miros de amoniac se intensifica odata cu gatitul, asa ca aruncati orice produs cu mirosuri ciudate.
  • Carnea de peste intreg si fileuri trebuie sa fie ferma si stralucitoare, cu branhii rosii stralucitoare fara substanta laptoasa. Carnea trebuie sa revina la locul ei dupa ce ai presat-o. Fileurile de peste nu trebuie sa aiba decolorare, intunecare sau uscare la margini.
  • Branhiile trebuie sa fie rosii. Pe de alta parte, cantarele nu ar trebui sa fie libere.
  • Ochii pestilor ar trebui sa fie limpezi, translucizi si sa iasa putin inafara, sa nu fie scufundati niciodata.
  • Carnea de creveti trebuie sa fie translucida si stralucitoare, cu miros putin sau deloc.
  • Scoicile, stridiile si midiile care au cochilii crapate sau rupte trebuie aruncate.
  • Faceti testul: scoicile vii, stridiile si midiile se inchid atunci cand coaja este lovita. Daca nu este cazul, nu le luati.
  • Lasa picioarele sa se miste: crustaceele, cum ar fi homarii si crabii vii, ar trebui sa-si miste putin picioarele. Deoarece acestea se descompun rapid dupa moarte – daca cumparam produse proaspete – ar trebui sa fie alesi si pregatiti numai homari vii si crabi.

Sfaturi pentru o viata sanatoasa si o alimentatie sanatoasa

Carbohidratii cu amidon ar trebui sa constituie putin peste o treime din alimentele pe care le consumi. Acestea includ cartofi, paine, orez, paste si cereale.

Alegeti soiuri mai bogate in fibre sau cereale integrale, cum ar fi pastele din grau integral, orez brun sau cartofi cu coaja.

Contin mai multe fibre decat carbohidratii albi sau rafinati cu amidon si va pot ajuta sa va simtiti plin pentru mai mult timp.

Incercati sa includeti cel putin 1 aliment bogat in amidon la fiecare masa principala. Unii oameni cred ca alimentele cu amidon ingrasa, dar carbohidratii pe care ii contin, gram pentru gram, furnizeaza mai putin de jumatate din caloriile grasimilor.

Fii atent la grasimile pe care le adaugi atunci cand gatesti sau serviti aceste tipuri de alimente, pentru ca asta creste continutul de calorii – de exemplu, ulei pe chipsuri, unt pe paine si sosuri cremoase pe paste.

Este recomandat sa consumati cel putin 5 portii dintr-o varietate de fructe si legume in fiecare zi. Pot fi proaspete, congelate, conservate, uscate sau suc.

A obtine 5 pe zi este mai usor decat pare. De ce sa nu taiati o banana peste cerealele pentru micul dejun sau sa schimbati gustarea obisnuita de la mijlocul diminetii cu o bucata de fructe proaspete?

O portie de fructe si legume proaspete, conservate sau congelate este de 80 g. O portie de fructe uscate (care trebuie pastrate la ora mesei) este de 30g.

Un pahar de 150 ml de suc de fructe, suc de legume sau smoothie conteaza si el ca 1 portie, dar limiteaza cantitatea pe care o ai la nu mai mult de 1 pahar pe zi, deoarece aceste bauturi sunt zaharoase si iti pot deteriora dintii.

Pestele este o sursa buna de proteine ​​si contine multe vitamine si minerale. Incercati sa mancati cel putin 2 portii de peste pe saptamana, inclusiv cel putin 1 portie de peste gras. Pestele gras este bogat in grasimi omega-3, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inima.