Alegerea activitatilor afterschool trebuie facuta cu ajutorul copilului si tinand cont de caracterul acestuia. Parintii ar trebui sa acorde atentie si favorizarii dezvoltarii si formarii lor. Intoarcerea la gradinita dupa pandemie, poate fi dificila si primele semne de intrebare apar atunci cand este necesara alegerea unei activitati afterschool.

Oferta este destul de larga si variata,iar copilul poate avea timpul ocupat cu acest tip de activitate. Exista cateva sfaturi ale expertiilor pentru a alege cele mai potrivite activitati extrascolare in functie de caracterul copilului si in functie de gusturile acestuia, dar fara a pierde din vedere beneficiile pe care le aduc.

Toti expertii recomanda acelasi lucru: alegerea trebuie facuta cu opinia copilului. Este o prioritate sa aleaga de fiecare data activitatea cea mai placuta, pentru ca daca minorul merge cu entuziasm, va invata mai multe. De asemenea, ar trebui sa fie aleasa si cea care favorizeaza dezvoltarea si pregatirea acestuia.

Prin urmare, este important sa se tina cont de caracteristicile copilului si de caracterul sau. Este vital sa fie selectate doar activitatile care il ajuta sa dobandeasca noi abilitati.

Pentru introvertiti sau cei timizi sunt potrivite sporturile de echipa si activitatile de grup. Acestea incurajeaza munca in echipa, respectul si toleranta. Sunt recomandate in mod special minorilor introvertiti sau timizi, deoarece sunt ideale pentru a-si face prieteni si a-si depasi fricile. De asemenea, sunt de ajutor celor care au nevoie sa-si elibereze tensiunea. Aici se pot include activitati precum dans, teatru, fotbal, baschet etc.

Pentru persoanele hiperactive carora le este greu sa-si controleze impulsivitatea sunt potrivite artele martiale sau inotul. Aceste activitati sunt perfecte pentru a-si exercita autocontrolul, increderea in sine si dezvoltarea motrica. Este un tratament excelent impotriva hiperactivitatii si agresivitatii, ajutand la descarcarea de energie si controlul impulsivitatii.

Pentru toti copiii, activitatile individuale sunt potrivite, indiferent de caracter. Cei mai lenesi ar trebui sa ia in considerare participarea la una dintre toate aceste activitati. Copiii care sunt mai nelinistiti si vorbareti, pot fi expusi la a invata o a doua limba. Faptul ca fac aceasta activitate inca de mici, poate fi de un real ajutor atunci cand cresc mai mari.

Pentru cei nelinistiti sau pentru cei carora le este greu sa-si mentina atentia, sahul este foarte recomandat, deoarece ii ajuta pe copii sa dobandeasca o capacitate mai mare de rationament si dezvoltare a memoriei, ajutand la luarea deciziilor si asumandu-si erori si succese. Pentru cei care au un gust pentru estetica si capacitatea de a excela, activitatile de natura artistica favorizeaza creativitatea si imaginatia.

In tara noastra, aproximativ peste 70% dintre elevii din ciclul primar si peste 60% dintre elevii din gimnaziu desfasoara o activitate afterschool.

Acestia participa la cursuri de engleza pentru a dobandi un nivel superior, la cursuri de teatru sau pictura pentru a dezvolta abilitati creative care, din lipsa de timp, nu sunt abordate in profunzime in disciplinele de arta plastica sau literatura, la cursuri de sport sau de dans pentru a fi mai activi fizic, in atelierele de gatit pentru a se pregati pentru viata adulta.

Exista de asemenea activitati afterschool mai originale legate de tehnologie. Prin aceste activitati, copiii abilitati precum rezolvarea  problemelor sau munca in echipa.

Toate activitatile afterschool se insumeaza. Pe langa faptul ca sunt distractive, copiii invata jucandu-se, isi imbunatatesc sanatatea si ajuta la socializarea in grupuri mici sau la organizare. Pe langa toate aceste lucruri, aceste activitati au impact semnificativ, atat asupra performantei academice, cat si asupra abilitatilor sociale si psiho-emotionale.

Programele de invatare formala, au un efect mai mare asupra rezultatelor scolare, in timp ce activitatile artistice si sportive au un impact pozitiv asupra imbunatatirii atitudinilor si abilitatilor sociale. La gradinita TeddyBar, pregatirea copiilor este asigurata de educatori si profesori specializati. Beneficiile acestor activitati sunt:

  • Ele cresc performanta scolara. Contribuie la reducerea abandonului scolar si, cu programele de invatare formala, elevii depun efort sa-si faca temele;
  • Ele imbunatatesc lectura si matematica , dar si stiinta sau limbajul. Impactul efectiv asupra lecturii si matematicii este comun tuturor tipurilor de activitati afterschool;
  • Ele predispun la invatare. Aceste activitati promoveaza atitudini mai pozitive fata de scoala si o motivatie academica mai ridicata, pe langa reducerea absenteismului scolar;
  • Ele cresc asteptarile educationale ale elevilor. Dintre cei care participa la activitati afterschool, asteptarile de formare cresc in etapa de invatamant post-obligatoriu;
  • Ele dezvolta mai multe competente psiho-emotionale. Imbunatatesc perceptia de sine, reduc comportamentele negative, cresc stima de sine si scad consumul de droguri sau alte comportamente riscante;
  • Ele dezvolta abilitatile sociale de lucru. Impactul este pozitiv asupra abilitatilor de comunicare si gandire creativa, mai ales in cazul programelor artistice.

Dar eficienta activitatilor afterschool nu este intotdeauna constanta. Totul va depinde de contextul sau de aplicare, de caracteristicile sale, precum si de profilul copiilor si tinerilor. Exista beneficii pentru copii, dar si pentru familie, deoarece pot dispune de consiliere gratuita din partea profesorilor.